-
Vintermat : höstkalas, blommor, julfester
Inbunden bok. Bokförlaget Semic. 2009. 142 sidor.
Nära nyskick. Dekorerat kartonnage.
När det blir kyligt i luften och mörkret kommer drar vi oss inomhus. Vi tänder ljus och njuter av värmande middagar och säsongens fantastiska råvaror. Rotfrukter och grönsaker, vilt och skaldjur förgyller vardagsmaten lika väl som läs mer … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789155255220
- Titel
- Vintermat : höstkalas, blommor, julfester
- Författare
- Töringe, Sanna
- Förlag
- Bokförlaget Semic
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 143 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 216 x 238 mm Ryggbredd 19 mm
- Vikt
- 657 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- När det blir kyligt i luften och mörkret kommer drar vi oss inomhus. Vi tänder ljus och njuter av värmande middagar och säsongens fantastiska råvaror. Rotfrukter och grönsaker, vilt och skaldjur förgyller vardagsmaten lika väl som middagen för vännerna. Att umgås över goda måltider gör det enklare att överleva tills ljuset kommer tillbaka!Journalisten och författaren Sanna Töringe, som skrivit flera personliga böcker om mat och trädgård, har samlat favoritrecept med inspiration från hela världen. Sådant som gör årstiden mysigare, allt från höstmiddagar och adventsbjudningar till jul- och nyårskalasens godaste. Här finns mustiga maträtter, ljuvliga brödrecept, värmande drycker, oemotståndliga desserter och godis liksom rätter för dagarna när vintern övergår i vår. Dessutom finns här idéer till fina dekorationer och blommor för årstiden. För det vackra fotot svarar Helene Toresdotter.
Bokförlaget Semic 9789155255220 -
Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bä...
Häftad bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 2022. 176 sidor.
Nära nyskick. Med rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli en spännande jakt på naturlig mat och vilda smaker. I boken Vildplockat lär du känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagning.
D läs mer … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789127150300
- Titel
- Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen
- Författare
- Sjölund, Niki
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 176 sidor
- Bandtyp
- Häftad
- Mått
- 170 x 225 mm Ryggbredd 15 mm
- Vikt
- 480 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- "Det är på tiden att någon har skrivit den här boken."
Matgeek
Med rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli en spännande jakt på naturlig mat och vilda smaker. I boken Vildplockat lär du känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagning.
Den nordiska floran har det senaste decenniet hamnat i strålkastarljuset på grund av kockarna i det som brukar kallas den nya nordiska gastronomin. Men det är inte bara toppkockar som kan laga med granskott, harsyra, tistel och ormbunke. Många svenskar är vana att plocka svamp, men repertoaren kan lätt utökas till att omfatta mer av vad skog och äng har att erbjuda.
Niki Sjölund har arbetat som kock i Stockholm men har de senaste åren valt att fokusera på att samla och plocka de ätbara vilda växter som dyker upp i skog, på äng, till fjälls och ibland till och med hemma i trädgården. För Niki har möjligheten att plocka det som naturen producerar utan hjälp från oss människor nästan blivit en personlig ideologi.
– Jag vill att människor ska förstå att det finns så mycket mer intressant att vända blicken mot än telefonernas färgglada skärmar. För mig har skogen blivit en plats för upptäckter: vilka växter finns där, hur hittar och identifierar man dem, var trivs de och vad har de för egenskaper?
I boken samlas fakta om ett 70-tal växter: var de går att hitta, deras specifika kännetecken, smaker och utseenden, eventuella risker för sammanblandning och hur de bäst förvaras och förädlas.
Niki Sjölund är uppväxt i södra Lappland med naturen som lekplats. Ett brinnande intresse för naturens råvaror kombinerat med arbete som kock på bland annat Ekstedt och Gro i Stockholm har lett fram till ett eget företag som plockar vilda växter åt ett antal svenska topprestauranger.
"Välskriven och bildmässigt vacker bok. (..) och med ett plastat omslagsom håller för lite sämre väder,boken skall ju med ut i naturen!”
Tranås-Posten
"Ett genomarbetat lexikon över allt vad det vilda skafferiet har att erbjuda."
Vegourmet
"Det är en blandning mellan inspirationsbok och handbok över 72 ätbara saker från naturen."
Lokaltidningen
"Niki Sjölund delar med sig av sina bästa tips."
Expressen Söndag
"Fascinerande bok."
Elle Mat & Vin
"Under en vanlig skogspromenadkan man förutom svampoch bär hitta blommor, örter, blad, rötteroch lökar som är ätbara. I Niki Sjölunds bok Vildplockat lär du dig om ett 70-tal växter."
Året Runt
"Niki Sjölund guidar dig fram till vad som är gott och hur du kan använda växterna i maten."
Drömhem & Trädgård
"Med den här, sympatiskt nog, plastlaminerade boken i näven är det inte längre bara stjärnkockar som kan laga mat där granskott, harsyra, ormbunke och tistel ingår som ingredienser."
Elle Decoration
"Till varje växt finnsbild, information om växtplatser,skördetid och hur denkan ätas. För säkerhets skullanges även förväxlingsarter."
Värmlands Folkblad
"I takt med att vi accepterarde vilda växterna som föda, blir även ogräsen färre. Praktiskt!"
Allt om Trädgård
"Många råd om hur du sparar växterna över vintern, tills det går att plocka färskt igen."
Drömhem & Trädgård
Ovärderlig guide.
Vegourmet
Natur & Kultur Allmänlitteratur 9789127150300
Your country and preferred language.
Select your country Select languageDenna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.
Stäng
Välkommen till Sveriges största bokhandel
Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.
- Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
- Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn