Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Brobyggarna. Det stora århundradet 1. Pocket.

Brobyggarna. Det stora århundradet 1. Pocket.

Piratförlaget 2012. Inbundenmed skyddsomslag, 596 sidor, 800 gram. Mycket gott skick, bortrivet försättsblad. Publicerad 2011-09-07 11:01

Skriv ut
Öka textstorlek
Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Tipsa via e-post

Litteraturrecension

Skribent: Jan Guillou

Titel: ?Brobyggarna?

Utgiven av: Piratförlaget
"BROBYGGARNA"

Läs fler artiklar.
Jackie Jakubowski: Jan Guillous ord finns kvar för alla på SVT Play
Jan Guillou: Jakubowski är för ivrig att kalla mig historierevisionist
Jackie Jakubowski: Jan Guillous roman saknar täckning

Allt om: "BROBYGGARNA"

När jag berättar handlingen i Jan Guillous nya roman ?Brobyggarna? för min femårige son säger han: Den har vi läst, fast med bilder i! ? Nej det har vi inte, säger jag, men förstår varför han säger det. Guillou använder sig nämligen av sagans alla klassiska element: de tre fattiga fiskarsönerna som söker sig ut i världen, utsätts för prövningar, triumferar tack vare finurliga trick och anhåller om adliga damers hand.

?Brobyggarna? täcker åren 1900?1919 och planen är att den ska vara första boken i en serie historiska romaner titulerad Det stora århundradet. Berättelsen tar sin början i en norsk fiskarby i slutet på artonhundratalet. Efter att de tre bröderna Lauritzen blivit faderlösa upptäcks att de alla är exceptionellt tekniskt begåvade. De får ett stipendium till universitetet i Dresden mot ett löfte att återvända och bygga en järnväg mellan Oslo och Bergen. Men på grund av en kärlekssorg hamnar en av bröderna i Afrika och vi följer parallellt järnvägsbyggen i norska Finse och Dar-es-Salaam. Med två bröder i centrum ser vi arbetarrörelsens framväxt, kvinnors kamp för rösträtt, Norges självständighet, kolonialismen och första världskrigets utbrott.
Annons:

Guillou lyckas mycket bra med att sätta ljuset på två av nittonhundratalets mest framträdande teman: tekniken och kriget. Det tunga arbetet med att bygga järnvägar skildras i detalj, man får lära sig om tekniska konstruktioner och jag tror inte att jag kommer att åka över en bro mer utan att sända en tanke till dem som ritade och byggde den. Låt gå för att ingenjören är subjektet här, inte arbetaren. Den tekniska utvecklingen och kriget är två motkrafter, symboliskt skildrade när Oscar som ägnat sitt liv åt att bygga järnvägar tvingas spränga dem.

Krigets fasor framträder bäst om man först får möjlighet att följa människorna under fredstid, som Chimamanda Ngozi Adichie gör i ?En halv gul sol?. Detta effektiva grepp tillämpar också Guillou. Lika intressant och ovanligt är också att han skildrar kriget ur Tysklands perspektiv.

Så ?Brobyggarna? är spännande, inget snack om saken. Det parallella historieberättandet funge-rar, berättelsen tappar inte i fart någonstans under de sexhundra sidorna och samtidigt får man en historielektion. Att romanen spänner över stora avstånd, både i tid och rum, ger läsaren den där fantastiska svindeln ? tänk vad historien är stor!

Något som i

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9164203199
Titel
Brobyggarna
Författare
Guillou, Jan
Förlag
Piratförlaget
Utgivningsår
2011
Omfång
596 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 215 mm Ryggbredd 45 mm
Vikt
940 g
Språk
Svenska
Baksidestext
När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare.

De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade
århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin, att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen.

Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön. Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London. Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga
århundrade någonsin.

Brobyggarna är den första delen i Jan Guillous nya romansvit om Det stora århundradet.