Stora matlexikonet
Inbundna böcker. Ordalaget Bokförlag. 1 uppl. 2009. 348 sidor.
"En närmast oumbärlig uppslagsbok!" Upsala Nya Tidning
Här är den uppdaterade versionen av Mathistorisk uppslagsbok, nu helt i färg.
Varför äter man ärtsoppa med fläsk på torsdagar?
Vem uppfann konservburken?
Vad betyder sovel?
Vem var Escoffier?
Hur tillagade romerska kockar en flamingo?
Hur många köttbullar säljer Ikea varje år i USA?
Stora Matlexikonet är en fullmatad resa i matens och dryckernas värld. Uppslagsorden spänner över ett brett fält och tar bl a upp maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, drycker, kryddor. Här finns också översiktsartiklar om olika länders kök.
Boken rymmer ett 20-tal klassiska recept på t ex julglögg, Blå portens abborrar, Ägg à la Claridge's...
Boken är rikt illusterad i färg.
Pressröster om första upplagan (som hade titeln Mathistorisk uppslagsbok):
"Ingen matroad kan undvara detta upplsagsverk som innehåller otroligt mycket av det en matintresserad kan tänkas vilja slå upp." Nya Wermlands-Tidningen
"Brask, braxenaladåb, brunch... Från det medeltida till det absolut nyaste. Författare till det här storverket (faktiskt!) är ingen mindre än Jan-Öjvind Swahn, folklorist och matkunnig, allt i ett. En ny klassiker..." Östgöta Correspondenten
Jan-Öjvind Swahn är en av våra främsta auktoriteter på mat- och kulturhistoria, tillika professor emeritus i folkloristik. För många är han känd som ledare för Fråga Lund och en av skäggen i TV:s barndom. Han är medlem av Gastronomiska akademien. Tidigare har han bl a varit huvudredaktör för Bra Böckers lexikon och ingått i Nationalencyklopediens vetenskapliga råd.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789185465644
- Titel
- Stora matlexikonet
- Författare
- Swahn, Jan-Öjvind
- Förlag
- Ordalaget Bokförlag
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 348 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 180 x 247 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 1038 g
- Språk
- Svenska