Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Odysseus

Odysseus

Pocketbok. Månpocket. 1999. 748 sidor.

Mycket gott skick. Verkets titel syftar på den antika hjälten Odysseus och romanen innehåller en lång rad paralleller till Homeros epos Odysséen. Handlingen utspelar sig dock i Dublin den 16 juni 1904 och hellre än hjälteglorior och sjöfärdsstrapatser väljer Joyce att socialrealistiskt skildra vardagliga människor med naturbehov i en smutsig stad. Joyces tanke var att staden Dublin och romanens alldaglige antihjälte Leopold Bloom skulle framstå som universella representanter för hela mänskligheten.

Parallellerna till Odysséen är inte på långa vägar den enda tematik som Joyce vävt in i verket, som innehåller en stor mängd mytologi, symbolism och filosofi. En rad schemata har utvecklats av litteraturvetare för att hålla reda på olika tematiska aspekter kapitel för kapitel (motsvarande delar i Odysséen, kroppsliga organ, metaller, sjukdomar, textgenrer, etc.).

Verket har fått rykte om sig att vara osedvanligt svårtillgängligt för vanliga läsare, men det gäller knappast romanen i sin helhet; berättarstilen skiftar markant från kapitel till kapitel, och varje kapitel kan läsas som en bok i sig.

Odysseus ansågs vara obscen i författarens hemland, och han blev tvungen att korsa Engelska kanalen för att hitta någon som var villig att ge ut den, nämligen Sylvia Beach som ägde boklådan Shakespeare and Company i Paris. Boken trycktes av Maurice Darantière i Dijon och gavs ut på Joyces fyrtioårsdag den 2 februari 1922.

Joyce delade in romanen i 18 kapitel. Vid en första anblick kan romanen tyckas vara kaotisk och ostrukturerad men följer i själva verket en noggrant genomarbetad struktur. Varje kapitel har sitt eget tema, unika berättarstil och speciella kopplingar till Odysseus-myten.

Odysseus indelas i tre huvudavsnitt:

Telemachia omfattar kapitlen 1–3. De alluderar till Odysseus son Telemachos sökande efter klarhet i sin fars öde. I denna del är Joyces alter ego Stephen Dedalus huvudperson.
I Odysséen, kapitel 4–15, följer läsaren den till personligheten föga Odysseusliknande Leopold Blooms irrfärder genom Dublin.
Nostos eller Hemfärden, dit man räknar kapitel 16–18, är den avslutande delen, där den 16 juni lider mot sitt slut och läsaren i finalen åtnjuter en 50 sidor lång inre monolog av Leopolds hustru Molly Bloom, vilket är romanens kanske mest berömda kapitel.
[Wikipedia]

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789176435212
Titel
Odysseus
Författare
Joyce, James
Förlag
Månpocket
Utgivningsår
1999
Omfång
48 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 179 mm Ryggbredd 39 mm
Vikt
365 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"En roman med lika tät och laddad text existerar inte." Olof LagercrantzManuskriptet som bildade Odysseus levererades i etapper och en del av det som funnits har försvunnit. Den legendariska första upplagan om 1000 exemplar hos Shakespeare & Co i Paris 1922 innehåller flera hundra tryckfel och andra misstag. Långtifrån alla blev rättade i senare upplagor, och många nya kom till.Mästerverket utkom på svenska första gången 1946, översatt av den då unge Thomas Warburton. Denna utgåva är en reviderad översättning av samme Warburton där han tagit hänsyn till de senaste rönen inom Joyce-forskningen. Allt som allt omfattar denna nyöversättning minst 4000 ändringar. "Odysseus är det mest betydelsfulla bidraget som givits till 1900-talets skönlitteratur. Den kommer att göra dess författare odödlig." The New York Times Book Review "Det är boken vi alla står i tacksamhetsskuld till och som ingen av oss kan undkomma." T S Eliot