Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Barns rätt till respekt

Barns rätt till respekt

Inbunden bok. Natur & Kultur. 2 uppl. 1998. 96 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Stött i överkant.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789127071278
Titel
Korczak, J/Barns rätt till respekt
Författare
Korczak, J
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
1998
Omfång
96 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
235 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vuxna - såväl föräldrar som lärare - bemöter alltför ofta barn med ringaktning och misstro, menar den världsberömde läkaren och pedagogen Korczak i denna klassiska bok. Vi tvingar, bestämmer och kräver. Vi anmärker och grälar. I stället borde vi ställa rimliga krav och visa uppskattning. Vi måste respektera att barn är just barn. En tankeställare för alla som på något sätt har med barn att göra.

Vilken människosyn återspeglas i vuxnas sätt att behandla barn? Detta var en hjärtefråga för den polske läkaren och pedagogen Janusz Korczak. Han övergav tidigt en lovande läkarkarriär för att bli pedagogisk ledare för flera barnhem i Warszawa, där han använde sig av ett mycket modernt uppfostringsprogram.
Korczak menar att vi vuxna - såväl föräldrar som lärare - alltför ofta bemöter barn med ringaktning och misstro. Vi tvingar, bestämmer och kräver. Vi underkänner och undervärderar. Vi anmärker och grälar. Det är vi som avgör vad som är viktigt och inte viktigt. Barn duger ingenting till. De är mest till besvär, de kladdar, smutsar ner sig, har sönder saker och blir ideligen sjuka. I stället borde vi ställa rimliga krav och visa uppskattning. Vi måste respektera att barn är just barn. Taktfullt och vänligt borde vi vägleda våra barn mot mognad och kunskaper i en glad och öppen atmosfär.
Det är inte slapphänthet och bistande engagemang som Korczak förespråkar utan en aktiv uppfostan med positiva förtecken. Barnets rätt till respekt utkom på polska 1929. Det var en viktig bok då och den är minst lika viktig idag. En tankeställare för alla som på något sätt har med barn att göra.

Översättning Ros Mari Hartman

Janusz Korczak,(1878-1942) polsk-judisk läkare, pedagog och författare till flera skrifter. När Polen ockuperades 1940 tvingades han flytta sitt barnhem till Warzawas getto, där han under vidriga omständigheter utförde ett heroiskt arbete för "sina" barn. Korczak vägrade att ta tillvara tillfället att fly och följde i stället frivilligt sina skyddslingar till koncentrationslägret Treblinka, där han dog 1942.