Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Livet börjar på fredag

Livet börjar på fredag

Häftad bok. 2244. 2011. 284 sidor.

Nära nyskick. Exemplaret ser ut att vara oläst. Prislapp på baksidan. ”A thing of beauty is a joy forever”, skriver den engelska poeten John Keats i sin världsberömda dikt Endymion från 1818. En inledande fras som inte bara flitigt citerats utan som i vidare mening också kommit att användas om fenomen med så kallat evigt värde – särskilt konstnärliga. Det är alltså därför som den rumänske författaren Mircea Cartarescu kallar Ioana Pârvulescus mycket begåvade roman Livet börjar på fredag för ”a thing of beauty” i sitt förord till den svenska översättning av romanen som nu ges ut.

”Genom ett plötsligt kast har mitt förflutna smält ihop med framtiden”, säger den märklige mannen Dan Cretu mot slutet av romanen. Hans närvaro i Bukarest under de sista dagarna av 1897 då berättelsen utspelar sig, är en gåta för romanens karaktärer.

Men för läsaren är Dan Cretu inte bara ett oförklarligt mirakel, utan också en påminnelse om hur villkoren för mänsklig existens ekar genom tid och rum. En medmänniska är alltid en främling som vi känner igen.

Livet börjar på fredag utspelar sig i en tid och i ett rum som är fundamentalt olika vårt samtida Sveriges. Men Ioana Pârvulescu skriver en roman som överbrygger alla tentativa rumsliga och tidsliga gränssättningar – en självklar thing of beauty.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186729004
Titel
Livet börjar på fredag
Författare
Pârvulescu, Ioana
Förlag
2244
Utgivningsår
2011
Omfång
284 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
137 x 185 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
315 g
Språk
Svenska
Baksidestext
En man vaknar till liv i en snöig skog i utkanten av Bukarest. Han verkar inte minnas något om sig själv eller så vill han kanske inte berätta. Det är sista dagarna av 1897 och Bukarestborna vet inte vad de ska tro om mannens konstiga, färgade skor och hans brist på etikett. Är han brottsling, är han utlänning, har han fallit från himlen? Har han någon koppling till årets mest omtalade duell, till en nerlagd kyrkas försvunna skatter, till en ung adelsman som hittats skottskadad i samma skog? Eller är han snarare kopplad till det som ännu inte skett?Det är frågor som intresserar hela staden, men ännu mer intresserar man sig för det annalkande året och vad det kommer att föra med sig. Finns det en chans att man ska kunna bota tuberkulos, landa på månen eller åtminstone avskaffa duellerandet, för att inte tala om kvinnornas största plåga – korsetten? Bukarest år 1897 är en stad fylld med människor som tror på att allt är möjligt. Rumänien har nyligen erkänts som stat, huvudstaden har fyllts med parisiska byggnader, man har uppfunnit telefonen och glödlampan och dessutom har Röntgen upptäckt en mystisk stråle som visar insidan av människokroppen. Och så har man tidningar, där man snabbt kan ta reda på alla världens under.Livet börjar på fredag är en roman som handlar lika mycket om det förflutna som om framtiden, från en författare som gillar leken med tiden.Med förord av Mircea Cartarescu