Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
En döds memoarer

En döds memoarer

Inbunden bok Bokförlaget Atlantis. 1995. 418 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. "I en av sina mest dystra romaner skildrar Bergman här två grenar av samma släkt, där den adliga grenen Arnfelt är livsduglig och tar sig fram med alla tänkbara medel, medan grenen Arnberg i varje generation misslyckas med sina storslagna planer och verkar dömd till undergång. Bergman återkommer här till temat "alla som leva äro icke levande", något som förekommit även i en del av hans övriga romaner.

Den centrala huvudkaraktären och berättarjaget är den unge Jan Arnberg. Bland de övriga karaktärerna märks fadern, den misslyckade ingenjören och entreprenören Johan Arnberg. Johan Arnbergs svärfar, biskop Julius Arnberg av W(adköping)-s stift (porträttet av biskopen figurerar även i Markurells i Wadköping). Förebild till biskopsgården anses Bergmans morföräldrahem i den herrgårdsliknande Elgérigården i Örebro vara. En viktig roll spelar också den demoniske greve Mikael Arnfelt.

Figuren Julius Arnberg tros vara ett idealiserat porträtt av Bergmans morfar, fabrikör Daniel Julius Elgerus. Han är näst äldste son till dr Johan Ludvig Arnberg på "-dals bruk" i Värmland. Den unge Julius kommer i fejd med sin äldre bror Ludvig om sin morfar Lebossus påstådda lektorat i Skara vilket skapar en klyfta mellan de två bröderna. Trots detta tar han hand om Ludvigs anförvanter när denne dör ruinerad. Han gifter senare bort sin dotter Sabina med sin brorson Johan vilka senare får sonen Jan. Johan blir senare en misslyckad uppfinnare och har som ateistisk student i Uppsala tidigare förargat den djupt troende Julius genom att utmana denne till en disputation om den kristna trosbekännelsen. Som ledare för det högkyrkliga och högkonservativa stiftspartiet kallade han frikyrkligheten för anarkismens halvsyster.

En systerson till Julius Arnberg är kyrkoherden David Rygelius junior i Lillhammar som efter Julius död är det högkyrkliga partiets kandidat till biskopsstolen i W.- stift vilket han dock förlorar till en frikyrkovänlig kandidat från Lund. Bland Rygelius barn märks läkaren som är far till två söner och dottern Léonie som är Jans kärleksintresse samt juristen som blir häradshövding.

En annan viktig karaktär är den skrupellöse svensk-amerikanen Grundberg. Denne utnyttjar Arnbergs namn till en läkemedelsdryck som är ren humbug. Johan Arnberg blir härav indragen i en utdragen och kostsam stämningsprocess med Grundberg." [Wikipedia]

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789174862867
Titel
En döds memoarer
Författare
Hjalmar Bergman
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
1995
Bandtyp
Inbunden
Mått
144 x 216 mm Ryggbredd 35 mm
Vikt
740 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Hjalmar Bergman tillhör våra främsta 1900-talsklassiker. Med sin djuplodande psykologi, sin virtuosa berättarteknik och intrikata symbolik förmår Bergman gestalta den moderna människans vilsenhet, främlingskap och desperata behov av skyddande livslögner.
En döds memoarer är på en gång en historisk äventyrsberättelse och svidande samhällssatir, släktkrönika och psykologiska memoarer, spökhistoria och tankeväckande idéroman.
I serien Svenska Klassiker utgivna av Svenska Akademien.
Introduktion av akademiledamoten Johannes Edfelt.
Kommentarer och ordförklaringar av Kerstin Dahlbäck.
Ytterligare författare: Bergman, Hjalmar