Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Flicka i fjärran

Flicka i fjärran

Inbunden bok. Bonnier. Första uppl. 1973. 283 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. "Martin Skoog är en 30-årig man, gift och med två barn. Hustrun heter Sylvi. Den lilla familjens liv uppe i Malmberget ger övertygande skildringar av svenskt vardagsliv på 30-talet. Martin är visserligen mycket solidarisk både med familjen och med den arbetarbefolkning inom vilken han mestadels rör sig men han känner sig ändå utanförstående och utvald till något annat. Efter lumpen, arbetslöshet och tillfällighetsjobb som plankstrykare utbildar han sig till slöjdlärare men drömmer i hemlighet om att bli författare. Martins debut som författare och hans författarmödor och besvikelser är ett huvudtema i boken. Han slits mellan tro och tvivel, och än större blir hans kluvenhet på det erotiska området. På ett sommarseminarium, beläget i en romantisk trakt långt söderut råkar han Ingrid, en stadsflicka, som han förälskar sig i. Hon är en helt annan typ än Sylvi, intellektuell, kultiverad, eterisk, medan Sylvi är jordbunden, utåtriktad, praktisk och förnuftig.
Ingrid symboliserar för Martin allt det som han drömt om, flyktmöjligheten från den hårda verkligheten där uppe i norr. Hans kärlek besvaras, men det förhållande som uppstår mellan dem är mycket kyskt och samvetsömt. Martin känner dock snart att han är bunden till Ingrid och fattar beslutet att bryta upp ur sitt föregående liv. Men verkligheten vill något annat, den vackra drömmen om ett annorlunda liv måste skrinläggas.
Så blev Ingrid "flickan i fjärran" och Martin kvar i sitt arbete och hos de sina, oförlöst, knuten men utåt sett en plikttrogen man och en god fader. Livet måste gå vidare utan henne som ändå kom att bli den som tillsammans med förnimmelsen av misslyckande mest sporrade Martin i hans författarskap.
Det är en av Höijers centrala romaner. Den problematik som han skildrar är naturligtvis speciellt författarens men torde också ha ett allmänmänskligt intresse. Många människor skall säkert känna igen bitar av sitt liv i denna skildring, som också tidshistoriskt ger en utomordentlig illusion."

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100384909
Titel
Flicka i fjärran : roman
Författare
Höijer, Björn-Erik
Förlag
Stockholm : Bonnier
Utgivningsår
1973
Språk
Svenska