Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Den långa dagen : texter om verklighetskris

Den långa dagen : texter om verklighetskris

Häftad bok. Celanders förlag. 2017. 262 sidor.

Nära nyskick. Med tillskrift från författaren på smutstitelblad.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789187393457
Titel
Den långa dagen : texter om verklighetskris
Författare
Gustavsson, Bo
Förlag
Celanders förlag
Utgivningsår
2017
Omfång
262 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
135 x 210 mm Ryggbredd 26 mm
Vikt
260 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Texterna i denna bok handlar om en verklighetskris som är både samtida och tidlös. Alltsedan väggmålningarna i stenåldersgrottan i Altamira i Spanien har människan på olika sätt och med olika medel föreställt sig förhållandet till världen. Det har skett genom myter, religion, filosofi, politik, konst, vetenskap och teknologi. Förhållningssätten utgör försök att hantera en pågående verklighetskris genom att skapa världsförklaringar. Egentligen kan de ses som besvärjelseakter, det vill säga uttryck för kreativ fantasi. Det gäller också politiken och vetenskapen. Världen har alltid varit för stor och för obegriplig och hotfull, även om den i våra dagar kan förefalla ha krympt till ett klick på datorn eller pillande med smarttelefonen.
Det är kanske just det som är problemet. Medieflödet har idag tagit över våra subjektiva liv och blivit våra jag. Därför upplevs verkligheten mer ångestfull och obegriplig än någonsin tidigare. It-samhället har radikaliserat verklighetskrisen. Det drabbar individens egen självuppfattning och syn på omvärlden. Vi lever i förflyktigandets tid då existensen blivit ett flimmer. Den subjektiva verkligheten existerar inte medan den objektiva verkligheten upplevs som irrationellt hot. Hur ska vi förhålla oss till det?

Den långa dagen är tredje delen i en trilogi där de båda andra delarna består av essäböckerna Det stora okända och Det nya nuet. Samlingsnamnet på projektet är Frihetstrilogin. Det handlar om att återupptäcka en förlorad frihet. Kanske är det en frihet som vi aldrig ens varit medvetna om. Kanske är det en frihet som aldrig existerat. Dostojevskijs Stroinkvisitor har nog rätt. Den tyngsta bördan att bära för människor är friheten.