Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Wilhelm Kåge - Keramikens mästare

Wilhelm Kåge - Keramikens mästare

Inbunden bok Prisma. 1 uppl. 2006. 152 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Lätt nött på bakre omslag

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9151846055
Titel
Wilhelm Kåge - Keramikens mästare
Författare
Gisela Eronn
Förlag
Prisma
Utgivningsår
2006
Omfång
152 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
175 x 250 mm Ryggbredd 16 mm
Vikt
585 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Wilhelm Kåge var målaren och grafikern – känd för sin affischkonst – som 1917 anställdes vid Gustavsbergs porslinsfabrik och blev dess konstnärlige ledare i över trettio år. Hans verk betraktas som en mycket viktig del av svensk kultur- och konsthistoria.

Med sin mångsidiga produktion av servisporslin och konstgods gjorde Wilhelm Kåge (1889–1960) en pionjärinsats inom modern svensk keramik. Han skapade mängder av serviser; till hans mest kända hör den s.k. Arbetarservisen och folkhemsklassikern De mjuka formernas servis, med dekoren Grå ränder.
Under 20-talet skapade Kåge det välkända Argentagodset – vaser, skålar, fat och urnor i grön glasyr, dekorerade i silver med mönster som dansande kvinnor, drakar och blommor. Försäljningsmässigt hade Argentagodset sin storhetstid under 40- och 50-talen, då en Argentavas var den självklara presenten till bröllopspar och jubilarer.
På 40-talet kom hans målade fajanser med färgstarka mönster. Wilhelm Kåge var den som anställde Stig Lindberg på Gustavsberg och tillsammans med mästerdrejaren Berndt Friberg utvecklade dessa tre fajansmålandets konst.
Många konsthistoriker anser dock att det är Kåges s.k. Farstagods som bildar kulmen på hans konstnärskap inom keramiken. Föremålen återfinns nu på museer och har blivit samlarobjekt.
Kåge spelade också en stor roll genom att föra fram nya formgivare. Han har även blivit uppmärksammad internationellt.

Boken är rikt illustrerad med prov på Kåges vidsträckta produktion – keramik, porslin, teckningar, affischer m.m. – samt historiska fotografier och bilder ur privata arkiv, tillhandahållna av Kåges dotter. Den skildrar samtidigt den svenska formgivningens historia under förra seklet. Detta är den första större boken om Kåge på över femtio år. Keramikern som Nationalencyklopedin beskriver som Sveriges främsta under 1900-talet!