Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Plikten, profiten och konsten att vara människa. Pocket.

Plikten, profiten och konsten att vara människa. Pocket.

Bonniers 2004. 270 sidor, 150 gram. Mycket gott skick, några gulnade sidor. Varför gör vi saker och ting? Exempelvis vårdar våra sjuka eller tar hand om våra gamla. En numera utbredd föreställning är att vi gör det för egen vinnings skull och att egen vinning därför fungerar lika bra som drivkraft för att vårda sjuka som för att tillverka bilar. Det är en föreställning som går hand i hand med föreställningen att människan inte längre är beroende av något och någon.

I denna personligt hållna essäbok skärskådar Göran Rosenberg politiken och retoriken i ett samhälle där vi är på väg att glömma att människan inte bara är fri utan också beroende, att hon inte bara är individ utan också samhällsvarelse.

Ett samhälle där vi kort sagt är på väg att glömma den svåra konsten att vara människa.

"Göran Rosenberg har åstadkommit en underbar tankebok, frisk, levande, modig och mycket läsvärd." Svenska Dagbladet

"Man skulle kunna tro att han haft en kristallkula för att kunna se in i framtiden." Aftonbladet

"Rosenberg är en utomordentlig essäist, som rör sig lekande lätt genom alla tider och alla länder med siktet inställt på hur vi skulle kunna göra världen en smula bättre." Upsala Nya Tidning

"En idémässig, emotionell thriller." Veckans Affärer
Kundrecensioner och bloggar
Kundbetyg baserat på 1 recension.
Twingly logoTwingly bloggsök
4 blogginlägg länkar till den här boken
Tillit, förtroende och profit
11 dagar sedan Tankar om skolan i media
Sverige har gått längst i västvärlden med vinster i välfärden, menar Göran Rosenberg
38 dagar sedan SocialPolitik
Apropå Carema


Rosenberg har skrivit Sveriges bästa bok om CSR

I år har det dykt upp flera böcker på temat CSR där frågan om orsaken till företagens ansvarstagande stöts och blöts ordentligt. I samtliga är det lätt att få intrycket av att författarna distanserat sig från sin roll som medmänniskor och intagit rollen som kliniskt objektiva observatörer, till synes oroliga för att ett ställningstagande för CSR på det personliga och känslomässiga planet skulle förminska tyngden hos de ekonomiska argument som de för.

Men vad hände med det där att stå för något?
Om att göra något för sin övertygelses, eller för den egna moralens skull. Det är klart att det går att räkna hem det ena och det andra initiativet och därmed motivera det planerade, men det oroar oss om den i många företag relativt nya insikten om att hållbarhet och lönsamhet både går att kombinera och att de är en förutsättning för varandras existens gör att känslorna diskonteras i argumentationen för sådana initiativ. För nog blir vårt liv torftigare om våra argument tilllåts reduceras till presentations-programmets eller kalkylbladets rationella och numerära argument, befriande från både känslor och mod nog att stå för något, bara därför att det är rätt sak att göra. För är det inte just det som kännetecknar det att vara människa?

Det första stycket i denna text är hämtade från baksidan på Göra

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100104744
Titel
Plikten, profiten och konsten att vara människa : essä
Författare
Rosenberg, Göran
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2004
Omfång
265 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 179 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
159 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Varför gör vi saker och ting? Exempelvis fostrar våra barn eller vårdar våra sjuka eller tar hand om våra gamla. En numera utbredd föreställning är att vi gör det för egen vinnings skull och att egen vinning därför fungerar lika bra som drivkraft för att vårda sjuka som för att tillverka bilar. Det är en föreställning som går hand i hand med föreställningen att människan är fri att själv bestämma sitt liv. Att hon inte längre är beroende av något och någon.     I denna personligt hållna essäbok skärskådar Göran Rosenberg politiken och retoriken i ett samhälle där vi är på väg att glömma att människan inte bara är fri utan också beroende, att hon inte bara är individ utan också samhällsvarelse, att hon inte bara kan göra saker som hon själv tjänar på utan också måste förmås att göra saker som hon själv förlorar på.    Ett samhälle där vi kort sagt är på väg att glömma den svåra konsten att vara människa.