Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sambo : ensammare än du tror

Sambo : ensammare än du tror

Inbunden bok. Blue Publishing. 2010. 159 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789197738279
Titel
Sambo : ensammare än du tror
Författare
Gabrielsson, Eva
Förlag
Blue Publishing
Utgivningsår
2010
Omfång
159 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
139 x 216 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
284 g
Språk
Svenska
Baksidestext
När Stieg Larsson dog visade det sig att Eva ­Gabrielsson inte hade varit Millenium-författarens sambo sedan 30 år. Båda hade, enligt Statistiska Centralbyråns sätt att tolka förhållandet, varit ensamstående på samma adress. I 30 år alltså.
Enligt sambolagen hade Eva Gabrielsson inte heller rätt till arvet och inkomsterna efter Stieg Larssons globala deckarsuccé. Lika lite rätt hade hon till efterlevandeförsäkring eller ppm. Eva Gabrielsson hade enligt sambolagen inte ens den självklara rätten till hennes och Stieg Larssons gemensamma bostad. Även den skulle till hälften skiftas till Stieg Larssons släkt.

I Sambo ensammare än du tror undersöker Eva Gabrielsson tillsammans med journalisten Gunnar von Sydow samhällets utdaterade syn på samboförhållanden och den ännu märkligare sambolagen, där statens krav på kollektivets arvsrätt går före den efterlevande individens.
De berättar på ett underhållande sätt om en nästan okänd del av svensk vardagsjuridik. Många blir förvånade över vilket dåligt skydd sambolagen ger dem.

Eva Gabrielssons fall är långt ifrån unikt. I boken finns en rad exempel på såväl biologisk arvsrätt som statlig konfiskering, där sambor trott sig i sambolagen ha staten och lagen på sin sida. När partnern avlidit har allt arv gått till hans eller hennes släkt, eller ännu värre till allmänna arvsfonden.
En enkel väg ur detta dilemma är tvångsäktenskap, en princip som är ovärdigt ett demokratiskt och jämställt samhälle. Sambolagen är i stark otakt med människors moderna sätt att leva och arbeta.
»Detta är ett informationsproblem som ska riktas till lagstiftarna inte ett informationsproblem för sambos. Vi behöver en sambolag som preminerar aktiva individer, inte en som ger bort andras upparbetade livsverk till de passiva«, säger Eva Gabrielsson.

Boken har fått mycket uppmärksamhet i media redan innan den kommit ut. Detta beror naturligtvis på det stora intresset för Stieg Larssons deckarsuccé och arvstvisten efter hans död.