Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
15 år : några blad ur en rackarunges liv
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789177425267
Titel
15 år : några blad ur en rackarunges liv
Författare
Nordström, Ester Blenda
Förlag
Bakhåll
Utgivningsår
2019
Omfång
131 sidor
Bandtyp
Danskt band
Språk
Svenska
Baksidestext
Ester Blenda Nordströms roman 15 år - Några blad ur en rackarunges liv, med efterord av filmregissör Anna Hylander som gjort dokumentärfilmen Ester Blenda.

Ester Blenda Nordström var en pionjär inom den undersökande journalistiken och en lysande författare som skrev briljanta böcker under nittonhundratalets första decennier men som med tiden glömdes bort nästan helt, ända tills Bakhåll började återutge hennes böcker.

I rask följd gjorde vi nyutgåvor av En piga bland pigor, Kåtornas folk, Amerikanskt och Byn i vulkanens skugga. Dessutom kom Anna Hylanders dokumentärfilm och Fatima Bremmers Augustprisbelönade biografi Ett jävla solsken. Nu är Ester Blenda Nordström åter ett uppmärksammat namn i det svenska kulturlivet.

Hon var Sveriges första wallraff­journalist - och en av världens första, i alla fall långt före Günther Wallraff - när hon år 1914 utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Resultatet blev En piga bland pigor som visade hur pigorna på landet hade det.

Ester Blenda gjorde så mycket annat också. Hennes resor världen över blev lysande resereportage.

Och vad många inte vet är att denna multibegåvade skribent även skrev barn- och ungdomsböcker, som även de blev bestsellers på sin tid, men som idag är så gott som bortglömda och inte funnits i tryck på decennier.

Bakhåll har redan publicerat den första - En rackarunge - som handlar om Ester Blendas alter ego Ann-Mari och hennes bravader när hon utplacerats hos släktingar på landet för att det ska bli folk av henne. Idag skulle man väl säga att Ann-Mari har problem med impulskontrollen - den tidens termer var av typen "vanartig" eller "sjövild" - och som framgår av Fatima Bremmers efterord är boken i många avseenden självbiografisk, om än tillspetsad.

Något som är extra intressant är att Ester Blendas Ann-Mari-böcker blev en stor inspirationskälla för Astrid Lindgren. Ann-Maris otyglade personlighet känns igen hos såväl Madicken som Pippi och Emil.

Madicken hoppar från taket med ett paraply som fallskärm - det gjorde Ann-Marie redan 1919. Den "förgrömmade ungen" Emils busstreck är nästan kopior av Ann-Maris, och mycket av Pippi Långstrumps frimodighet känns igen i Ann-Maris sätt att resonera.

I boken som nu kommit har Ann-Mari hunnit bli 15 år med allt vad det innebär - förälskelse i den stilige magistern och även spröda spirande kärlekskänslor för vissa av pojkarna, men framför allt är hon fortfarande den vilda, otämjda flickan som rusar rakt på utan att tänka efter före. Hon har ett väldigt rättspatos, och vill prompt bli adoptivmamma sina unga år till trots.

Ester Blenda Nordströms bok 15 år - Några blad ur en rackarunges liv med efterord av Anna Hylander. ISBN 978 91 7742 526 7. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 144 sidor.