Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Bokstavligt : Från A till Ö i tal och skrift

Bokstavligt : Från A till Ö i tal och skrift

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2001. 64 sidor.

Mycket gott skick. Aningen skavda hörn och ryggändar. [rum 1]

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789127085749
Titel
Bokstavligt : Från A till Ö i tal och skrift
Författare
Mellgren, Erik
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2001
Omfång
64 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
295 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vilka språk vi talar och hur vi skriver beror på vad som hände för länge, länge sedan. Olika folk har lärt av varandra, lånat ord från varandras språk och tagit över varandras alfabet.
Att vi i Sverige använder de bokstäver vi gör beror till en del på vad som hände år 732 vid Poitiers i Frankrike. Då vann den kristne kungen Karl Martells styrkor en stor seger över en arabisk krigshär. Den arabiske härföraren var muslim och använde förstås arabiska bokstäver. Men i den kristna kyrkan skrev man på latin med samma bokstäver som vi fortfarande använder. Hade det gått tvärtom vid Poitiers kanske hela Europa gått över till islam och då hade vi läst från höger till vänster och de sista sidorna i en bok skulle vara de första.

I Bokstavligt berättar Erik Mellgren på ett lättförståeligt och humoristiskt sätt om språkets utveckling. Språket som gör att vi kan dela våra tankar med andra människor. Tecken i lera, kilskrift, hieroglyfer. Tryckkonst, hemliga språk, chat på internet och e-post.

Erik Mellgren (text) är journalist på Ny teknik. Han debuterade som barnboksförfattare 1994 med Solsystemet. Resehandbok för änglar, astronauter och andra rymdfarare. Därefter följde Månljust. Saga och sanning från ny till nedan; Livets kraft. Från urtid till nutid; Tidens gång. Klockor och kalendrar genom sekler och sekunder och Människans spår. Skärvor och tecken från fyra miljoner år.

Författaren prisas efter varje ny titel för att han har ett ledigt och klart språk och för att han lyckas reda ut oerhört komplicerade förlopp på litet utrymme.

Robert Nyberg (bild) har tecknat egna serier, illustrerat faktaböcker och barnböcker och har under senare år rönt stor uppmärksamhet inte minst för sina illustrationer till Mellgrens böcker.