Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Människor i Mölle : 150 personer från när och fjärran som satt avtryck i byn

Människor i Mölle : 150 personer från när och fjärran som satt avtryck i byn

Inbunden bok Stilbildarna i Mölle. 1 uppl. 2016. 336 sidor.

Nyskick. "OBS ! Vi skickar med DHL till ditt närmaste serviceombud"
FÖRLAGSNY!
HÖGANÄS BOKHANDEL

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789198266719
Titel
Människor i Mölle : 150 personer från när och fjärran som satt avtryck i byn
Författare
Magnusson, Erik
Förlag
Stilbildarna i Mölle
Utgivningsår
2016
Omfång
336 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
240 x 330 mm Ryggbredd 32 mm
Vikt
2200 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Boken är frukten av flera års efterforskningar kring kända och okända personers förehavanden i Mölle. Genom personporträtt skildras Mölles historia, en by som under de senaste 100 åren gått från att vara ett fiskeläge och en badort under feodalt styre till att bli ett municipalsamhälle och senare en kommundel med självägande invånare.
I den rikt illustrerade boken återges tidigare opublicerade bilder från Mölle av fotografer som Harald Bager, Otto Ohm, Thure Kronholm, Peter P Lundh och Gunnar Lundh. När Erik Magnusson och Frederic Täckström sökt sig igenom hundratals glasplåtar från 1890-talet och framåt har de gjort oväntade fynd. En hittills okänd bild från den tyske kejsaren Wilhelm II:s besök på Kullen från juli 1907 hör dit.
Tidigare okända bilder av Mölles tidigaste danska sommargäster finns också i materialet. Många av glasplåtarna visar hur vardagslivet levdes i ett skånskt fiskeläge för hundra år sedan. Det är bilder av allt från bad, arbete och måltider till fest, promenader och resande. Bland de personer som skildras i boken finns Tycho Brahe, som under slutet av 1500-talet var fyrmästare på Kullen, målaren Carl Fredrik Hill, som 1873 blev känd som Mölles förste turist, författaren Selma Lagerlöf, som återkom till Mölle gång på gång för att finna skrivro, samt författaren Frans G Bengtsson, som renskrev sin första roman om Röde Orm på Kullen samtidigt som han förgäves lyssnade efter spöken i slottsborgen Kockenhus.
Vi har för den skull inte glömt bort de många möllebor som på ett eller annat sätt satt avtryck i byn: bland andra baderskan Beata Holmgren, kaféidkaren Johanna Jeppsson och Isaac Svensson, affärsinnehavare. En lång rad kungligheter har även besökt byn och gjort avtryck på olika sätt. Boken ger förklaringar till att Mölle under lång tid varit en tillflyktsort för konstnärer, författare, fotografer, naturskildrare, badgäster, fiskarfolk och sjöfarare.
Denna Del 1 av boken porträtterar 72 personer. I en kommande Del 2 berättas om ytterligare ett antal bemärkta människor. Av bokens 600 foton har runt 550 aldrig tidigare publicerats.