Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Det levande Bysans

Det levande Bysans

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 1997. 232 sidor.

Gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9127061698
Titel
Det levande Bysans
Författare
Elisabeth Piltz
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1997
Omfång
232 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
438 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Estrid lät resa dessa stenar efter Öystein, sin man. Han drog till Jerusalem och dog borta i Grekland", står det på en runsten i Täby norr om Stockholm. Texten, som är från 1000-talet, vittnar om att nordborna tidigt fick kontakt med det bysantinska riket och dess kultur. Ännu i dag finns spår av bysantinsk konst i Norden.

I Bysans, det östromerska imperiet som ägde bestånd från 300-talet och fram till början av 1200-talet, utvecklades en konst av särpräglad kraft och vitalitet. Fortfarande finns runt östra Medelhavet och norr ut enorma konstskatter i form av mosaiker, fresker, ikonmåleri, bokmåleri, elfenben, emalj, silver, guld och textil. Huvudstaden Konstantinopel var under långa perioder världens förnämsta bildnings- och konsthärd. Här utvecklades en rikedom i konstnärliga uttryck som påverkar den västerländska konsten än idag.

Fragment av denna rika konst kan fortfarande spåras ända upp till Norden. Nordbor reste ner till dessa trakter redan på 900-talet. Om detta vittnar ett stort antal runstenar runt om i landet där det talas om resande som for till Grekland. Elisabeth Piltz beskriver i sin bok några av de mest kända exemplen på bysantinsk konst och visar hur de satt spår i nordisk konst, bl a finns kalkmålningar i flera kyrkor på Gotland. Under 1900-talet har bysantinsk konst blivit allt mer uppmärksammad av konstnärerna. Dess abstrakta formspråk förefaller ofta överraskande modernt. Elisabeth Piltz skisserar den abstrakta konstens utveckling från Vitruvius i antiken via medeltidens Bysans till modern expressionism och suprematism.

Den bysantinska konsten har haft stort inflytande på andra länders konst och kultur. Elisabeth Piltz ger en bakgrund och visar hur aktuell den bysantinska konsten är ännu idag och hur den satt spår också i nordisk konst.

Elisabeth Piltz är docent i bysantinsk konsthistoria vid universitetet i Uppsala och verksam vid Institut for Kunsthistorie i Köpenhamn med projektet Bysans och Islam i Norden. Hon är active member av New Yorks vetenskapsakademi samt associerad till andra vetenskapliga akademier i Sverige och utomlands.