Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Fröken Scuderi

Fröken Scuderi

Häftad bok. Hastur förlag. 1 uppl. 2016. 154 sidor.

Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789186835293
Titel
Fröken Scuderi
Författare
Hoffmann, E. T. A.
Förlag
Hastur förlag
Utgivningsår
2016
Omfång
154 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
120 x 170 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
Före Sherlock Holmes, före Hercule Poirot, före Miss Marple, fanns Fröken Scuderi.

Edgar Allan Poe kallas ofta för detektivberättelsens fader. Men drygt tjugo år före hans ”Morden på Rue Morgue” (1841) publicerades den såvitt man vet allra första deckaren i modern bemärkelse, E. T. A. Hoffmanns revolutionerande kortroman "Fröken Scuderi".

Paris 1680: en rad brutala juvelstölder sprider skräck bland stadens invånare. Polisen och myndigheterna står handfallna efter att ha misslyckats i alla sina försök att fånga de mystiska gärningsmännen, som slår till nattetid utan att lämna minsta spår efter sig. Madeleine de Scuderi, en förnäm äldre romanförfattare med goda förbindelser till kung Ludvig XIV, blir inblandad i historien då en dunkel gestalt bultar på hennes port mitt i natten. Hon börjar nysta i gåtan. Det står snart tydligt att endast hon, med sin skarpa intuitionskänsla och sitt stora hjärta, kan lösa mysteriet och förhindra att ytterligare liv går till spillo.

"Fröken Scuderi" (1819) innehåller alla den klassiska pusseldeckarens standardingredienser: det akronologiska berättandet, den sympatiska, kompetenta detektiven kontra den känslokalla, inkompetenta polisen, insmugna ledtrådar, vittnesförhör samt oväntade vändningar. Och kanske får vi för första gången någonsin i litteraturen en inblick i en mordisk psykopats inre tumult.

E. T. A. Hoffmann (1776-1822) är en av den tyska romantikens klarast lysande stjärnor. Med noveller som ”Sandmannen”, ”Don Juan” och ”Nötknäpparen” trollbinder han än idag, och har inspirerat och hyllats av bland andra Tjajkovskij och Freud. Vid sidan av författandet var Hoffmann även kompositör och straffrättsexpert – kanske var det tack vare det sistnämnda som han med "Fröken Scuderi" formade den definitiva bilden av hur en detektivberättelse ska se ut, och som närmare 200 år efter att den skrevs fortfarande känns lika aktuell.