Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Just nu finns inte titeln du söker på Bokbörsen. Skapa ett användarkonto eller logga in om du vill skapa en bevakning. Klicka sedan på knappen nedan. Du aviseras via e-post så snart artikeln kommer in igen.
Liv och död i antikens Rom

Liv och död i antikens Rom

Inbundna böcker. Historiska Media. 2001. 224 sidor.

Storstadslivet med dess trängsel och trafikproblem, buller och stress, höghus och förorter är något som de flesta förknippar med den moderna civilisationen. Men de förekom redan under antiken: Rom var då en verklig storstad och hade som mest runt en miljon invånare.

Trots att två årtusenden skiljer oss från romarna har vi mycket gemensamt. Vi lever i ett samhälle som delvis påminner om deras och vi har samma grundläggande förutsättningar och behov. Det är dessa som Dominic Ingemark och Henrik Gerding fokuserar alla behöver vi kärlek och sex, mat för dagen och tak över huvudet.

Författarna belyser bland annat imperiets problem med låga födelsetal. Roms förste kejsare, Augustus, lät till och med införa lagar som medförde ett ökat antal giftermål och därmed barnafödandet. Att triaden vete, vin och oliver utgjorde basen i det romerska kosthållet vet vi, men vem lagade maten och hur såg köken ut? Sin lediga tid ägnade romarna gärna åt baden, amfiteatrarna och kapplöpningsbanorna.

Av tradition har romerskt vardagsliv skildrats utifrån aristokraternas värld. Liv och död i antikens Rom lyfter istället fram tidigare förbisedda grupper här möter vi kvinnorna och barnen, de fattiga och slavarna. Källproblematiken är tydlig: den större delen tillgängligt material behandlar män ur eliten, men författarna har lagt ner stort arbete på att söka ny kunskap.

Fotografen Martine Castoriano besökte Pompeji, Rom och Herculaneum inför arbetet med boken. Nu presenteras hennes särskilt framtagna bilder för första gången.

Pär Sandin står för de flesta av bokens många nyöversättningar av citat från antika texter och verk.

Dominic Ingemark är fil.dr i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet. Hans avhandling behandlade handel och kulturella kontakter mellan romare och barbarer i Skottland. Han har under ett år studerat romersk arkeologi vid University of Durham och periodvis bedrivit forskning om romerskt glas vid National Museums of Scotland, Edinburgh. Dominic Ingemark har i denna bok skrivit kapitlen "Källorna", "Äktenskap, barn och kärlek", "Mat och dryck" samt "Arbete och fritid".

Henrik Gerding är även han fil.dr i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet. Han skrev sin avhandling om antika gravmonument och arkitektur. Han är verksam som forskare vid University of London, och har tidvis även deltagit vid utgrävningar i Pompeji. I denna bok har Henrik Gerding skrivit kapitlen "Det romerska samhället - en introduktion", "Historisk översikt", "Bostad och boende" samt "Döden".

Martine Castoriano är utbildad fotograf och filmare. Hon har en fil. kand. i antikens kultur och samhällsliv och har även studerat konstvetenskap. Idag arbetar hon som journalist vid Sveriges Televisions kulturredaktion i Malmö.

Förlagsfakta

ISBN
9789189442023
Titel
Liv och död i antikens Rom
Författare
Ingemark, Dominic
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2001
Omfång
224 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
976 g
Språk
Svenska