Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Härligt, härligt men farligt, farligt. Populärmusik i Sverige under 1900-talet

Härligt, härligt men farligt, farligt. Populärmusik i Sverige under 1900-talet

Inbunden bok Natur och Kultur. 1 uppl. 1996. 357 sidor.

Nära nyskick. Smärre "skavsår" på omslaget

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
912705733x
Titel
Härligt,härligt men farligt,farligt
Författare
D Malmström
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1996
Omfång
339 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
594 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vad dansade mormor till på dansbanan i sin ungdom? Vad var det pappa brukade gnola i badrummet? Varifrån kom den där låten som alla sjöng sommaren 1973? Alla har vi minnen som är förknippade med musik. Från operett till gammeldansmusik, från revy till hiphop, allt omfattas av begreppet populärmusik. Dan Malmström berättar om hur den uppstod och vilken roll den spelar i dagens samhälle.

Boken är en översikt över populärmusiken i Sverige under 1900-talet och den utveckling den genomgått från sekelskiftets dragspelsmusik vid landsvägskanten fram till dagens rockgalor. Förändringarna har gått snabbt och genom den tekniska utvecklingen har musikindustrins förutsättningar omvandlats i grunden. Av alla olika faktorer som samspelat är det dock grammofonskivan som mer än något annat bidragit till att ge musiken spridning.

Författaren följer populärmusikens olika genrer årtionde för årtionde. Han visar också hur tekniken har förändrats både vad gäller ljudåtergivning och framförande och hur detta har påverkat musiken.

Populärmusiken kan i vissa sammanhang kan tyckas banal och enkel, men Dan Malmström visar hur den tillkommit för att fungera för en viss publik under vissa förhållanden. Musiken kan också ses som en återspegling av andra tendenser i tiden och ger en bild av samhällsutvecklingen. Så t ex var det länge förbud mot varitéer i samband med alkoholförtäring. Det s k dansbaneeländet, som i början av 1940-talet skapade en enorm moraldebatt, är ett annat exempel, som visar hur laddningar kan uppstå kring ungdomens nöjesliv.

Dan Malmström (f 1943) är universitetslektor vid musikvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet där han undervisar i populärmusikens historia och musikantropologi. Han disputerade på avhandlingen An Introduction to 20th Century Mexican Music (1974) och har även skrivit en lärobok i munspel.