Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Finna flow - Den vardagliga entusiasmens psykologi

Finna flow - Den vardagliga entusiasmens psykologi

Inbunden bok. Natur och Kultur. Första uppl. tredje tryckningen 2000. 220 s. Inbunden. 22x14,5cm. 400 gram.

Mycket gott skick. /nära nyskick [Hylla:9].

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127072932
Titel
Finna flow : Den vardagliga entusiasmens psykologi
Författare
Csíkszentmihályi, Mihaly
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
1999
Omfång
224 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
406 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I sin tidigare bok, Flow. Den optimala upplevelsens psykologi (1992) presenterade författaren begreppet flow ur ett teoretiskt perspektiv. Flow uppstår när allting fungerar som bäst, när en persons hela skicklighet tas i anspråk för att hon ska lyckas med en uppgift.
Denna bok tar upp de begrepp och resonemang som fördes i föregående arbete, men framställningen och definitionerna av begreppen är koncentrerade. I boken diskuteras frågor som: När känner vi lycka? Författaren berör vikten av relationer och samspel med andra, samtidigt som vi måste lära oss stå ut med ensamhet. Här ges också enkla vardagliga recept på hur vi ska kunna uppnå flow i det vi sysslar med och på så sätt förbättra vår livskvalitet. Det rör sig om ganska handgripliga råd som att t ex utforma dagliga aktiviteter så att man får de mest givande erfarenheterna av dem. Många vet inte vilka inslag i livet de verkligen tycker om – därför får vi rådet att inventera dagen, föra dagbok. Tänka över situationen – vad passar mig bäst, när mår jag som bäst? Vi kan också göra arbetet mer meningsfullt genom att ge extra uppmärksamhet åt varje enskilt moment för att förändra och förbättra.
En stor del av vårt liv styrs av arbete, författaren tar upp olika syn på arbete – mellan generationer och mellan könen, dessutom berör han arbetets historia och utveckling. Om det finns en ambivalens inför arbete har också fritiden både risker och möjligheter – fritiden tycks, paradoxalt nog, vara svårare att njuta av än arbetet.

Förbättring av livskvaliteten hänger också samman med en förändring av livsmönster. I vanliga fall funderar man över sitt liv när man är nere eller drabbas av motgång. Csikszentmihalyi pläderar i stället för vanan att fundera över livet när man tycker att det är bra. Genom att utveckla självkännedom kan vi få en djupare förståelse för människans villkor.
Författaren söker här göra en syntes mellan en vetenskaplig grundsyn, moderna naturvetenskapliga landvinningar och religionen, främst då inflytandet från österländskt tänkande. Han menar att vad vi behöver är en allvarlig lekfullhet, en kombination av omsorg och ödmjukhet som gör det möjligt att vara engagerad och samtidigt bekymmersfri.
Var och en av oss är ansvarig för en speciell punkt i tiden och rummet, kroppen och sinnet länkas ihop i tillvarons nätverk. Inser vi detta kan vi njuta av livet samtidigt som vi är ansvarsfulla mot andra.

Boken är försedd med ett förord skrivet av professor Georg Klein, Karolinska Institutet. Den riktar sig till alla som är intresserade av populärt hållen psykologi.
Översättning Göran Grip

Mihaly Csikszentmihalyi är professor i psykologi i Chicago. Han har forskat kring vad det är som gör oss lyckliga, hur vi egentligen tillbringar vår tid och hur vi upplever våra aktiviteter.