Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Plaskdammen som försvann : folkhemsminnen

Plaskdammen som försvann : folkhemsminnen

Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2016. 184 sidor.

Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173317993
Titel
Plaskdammen som försvann : folkhemsminnen
Författare
Svensson, Conny
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2016
Omfång
184 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
127 x 190 mm Ryggbredd 17 mm
Vikt
350 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Folkhemmet har sin blomstringstid. I författarens barndomskvarter finns en plaskdamm där barn leker, medan mammorna dricker kaffe och läser veckotidningar på medhavda filtar.
I dag återstår bara det sorgliga fundamentet. Den försvunna dammen framstår som symbol för ett folkhem som fått smått mytisk status och här diskuteras hur det egentligen var, utan att lovtala eller förtala. Boken bygger på egna och andras minnen men också reportage och annonser i lokalpressen. Här skildras stadens miljöer och människor under fyrtiotal och femtiotal; hur man arbetade och roade sig, hur man tyckte och tänkte. Skolan beskrivs i ett avsnitt, välbehövligt när de som upplevt den gamla pluggskolan blir allt färre och skräckhistorier hålls för sanna. Semestrande stadsbor möter även en landsbygd i snabb förändring. Boken handlar om det svenska folkhemmets högperiod och nedgång med barndomsstaden som exempel. Genom att berätta

Författaren är barn av det svenska folkhemmet, född i Nyköping 1940. Professor em. i litteraturvetenskap i Uppsala med lång erfarenhet av akademisk undervisning och forskning, även i Helsingfors.
Han har skrivit böcker om 1880-talets konstnärsromaner, svenska och utländskapojkboksklassiker, August Strindberg, Gustav Hedenvind-Eriksson, Hans Granlid och Gösta Gustaf-Janson samt om Florens som litterär miljö. Därtill redigerat fem volymer i Nationalupplagan av August Strindbergs Samlade Verk.