Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
 Spöket på Inverloch , Linda och Valentins äventyr

Spöket på Inverloch , Linda och Valentins äventyr

Seriealbum Nr. 11. 1984. svenska.

Nära nyskick. Oläst. Serien utspelas ursprungligen i det 27:e århundradet. Mänskligheten har upptäckt metoder för resor i rumtiden, det vill säga ögonblickliga resor i både tid och rum (med vissa begränsningar – ibland krävs flera hopp). Jordens huvudstad, Galaxity, är centrum för jordens vintergatsimperium, det Terranska Galaximperiet. Jorden har utvecklats till en utopi, där större delen av befolkningen lever ett avkopplat liv i virtuella drömvärldar. Linda och Valentin är agenter på Rumtidstjänsten som skyddar imperiets planeter mot otillåtna tidsresor (tidsparadoxer måste förhindras).
Efter Hypsis blixtar ändras dock tillvaron, på grund av en oundviklig tidparadox som utplånat jorden och dess imperium, för de två agenterna och de blir frilansande problemlösare. Under sina resor i framtid och nutid erbjuder de sina tjänster till högstbjudande, men rumstiden slits av paradoxen mellan två alternativa verkligheter och deras liv blir allt mer komplicerat. I det sista albumet Tidsöppnaren (ännu ej utkommet på svenska) knyts dock alla lösa trådar ihop och ramberättelsen får ett slut.
I de första historierna, De onda drömmarna och Det stigande vattnets stad, reser Valentin genom tiden i en tvåsitsig farkost, "XB27", till olika fasta relästationer som Galaxity har gömt på olika platser genom tiden (I De onda drömmarna finns en sådan relästation gömd under ett värdshus på 1000-talet. I Det stigande vattnets stad är stationen gömd under Frihetsgudinnan). I de följande albumen använder Linda och Valentin ett tefatsliknande rymdskepp – "XB982" – som kan rumtidshoppa vartsomhelst.

De tidiga albumen utgörs av ganska rättframma "kampen mellan gott och ont"-historier med många klichéer. Allteftersom serien framskrider handlar historierna alltmer om situationer som uppstår från missförstånd eller ideologiska motsättningar. Problemen löses genom resonemang och tålamod. Kärnan är en optimistisk liberal humanism: äventyren handlar inte om att besegra fiender, utan istället om utforskning, att övervinna svårigheter samt att omfamna och uppskatta mångfald.
Ett annat tema som utvecklas är ett Galaxity som representant för västerländsk demokrati. I motsats till sin egen självuppfattning som god och välvillig, visar sig Galaxity vara imperialistisk och fallen för en korrupt real-politik. Andra teman är
Enkel naturlighet är överlägsen teknisk överlägsenhet
Evolutionen hos avancerade varelser leder till psykiska förmågor utan behov av tekniska hjälpmedel
Kvinnor kan manipulera män sexuellt utan att själva manipuleras eller påverkas

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9151041715
Titel
Spöket på Inverloch
Författare
Christin, Pierre - Mézières, Jean-Claude - Adlerberth, Roland
Förlag
Stockholm : Carlsen/if
Utgivningsår
1984
Språk
Svenska