Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Erland Nordenskiöld : ett indianlif

Erland Nordenskiöld : ett indianlif

Inbunden bok. Natur & Kultur. Första upplagan uppl. 1996. 512 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Förlagets blåa pappband med skyddsomslag. Förlagsny. 23,4 x 15,8 cm. 1078 g

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127059235
Titel
Erland Nordenskiöld : ett indianlif
Författare
Lindberg, Christer
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
1996
Omfång
512 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
1090 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Erland Nordenskiöld, son till den berömde Adolf Nordenskiöld, Nordostpassagens upptäckare, var liksom sin far forskningsresande, men hans blickar riktades mot sydligare områden. Han startade sin karriär som zoolog med en resa till Patagonien 1899. Under följande expeditioner till Argentina, Bolivia och Peru kom dock hans intresse att allt mer koncentreras till den indianska befolkningen – med den självpåtagna rollen som etnograf och arkeolog. Totalt gjorde han sex mycket spektakulära forskningsresor och kom att bli en av sin tids främsta experter på Sydamerikas indianer.
I Sverige gjorde Erland Nordenskiöld karriär som museiman i Göteborg där han specialiserade det etnografiska museets samlingar till Sydamerika. Museet var på 1920-talet ett av de ledande i världen på detta område. År 1924 blev han professor i antropologi vid Göteborgs högskola. Men mest känd och i det närmaste folkkär blev Erland Nordenskiöld för sina populärvetenskapliga böcker, Indianlif (1910), Indianer och Hvita (1911) och Forskningar och äventyr i Sydamerika 1913–14 (1915), som alla blivit klassiker. I dessa skildringar av forskningsresandets vedermödor blev han en av de första att avslöja de övergrepp som skedde mot den indianska befolkningen vid den här tiden.

Christer Lindberg (f 1956) doktorerade i socialantropologi i Lund 1995 på en avhandling om Erland Nordenskiöld. Han har medverkat i tidningar och tidskrifter med artiklar om framförallt amerikansk antropologi och i flera böcker, bl a Multiculturalism and Nationalhood in Canada (Lund 1995). Han är t f lektor vid avdelningen för socialantropologi vid Lunds universitet och är också vetenskaplig redaktör för den internationella tidskriften Acta Americana.