Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kulturen 2009 – FOLKKONST
Kulturen 2009 – FOLKKONST Kulturen 2009 – FOLKKONST Kulturen 2009 – FOLKKONST Kulturen 2009 – FOLKKONST

Kulturen 2009 – FOLKKONST

Inbunden bok. Kulturen. 2009. 192 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. –– KÖP TRE, BETALA FÖR TVÅ! – Gäller alla mina böcker under 100 kr! (Den billigaste gratis!) ––

–– NYSKICK! – Obet. hörnskador på skyddsomslaget.– Se fler bilder! ––

Denna gång handlar årsboken om folkkonst. Och det är naturligtvis en term som vi inte har en entydig tolkning av. Detta syns bl.a. i att en av de inledande artiklarna heter just "Man undrar vad folkkonst är"?. Viss typ av terminologisk och begreppsmässig analys kan nog vara på sin plats, men som framgår av årsbokens innehåll och upplägg, så bör man här inte vara låst av termer gjutna i betong.
• Ett traditionellt betraktelsesätt är att i sammanhang som detta (dvs, Kulturen i Lund) använda termen som ett perspektiv på samlingarna av gamla föremål. Dvs att se hur dekorativa inslag – och det vi nu kallar "design"– kan ses i gårdagens vardagsföremål. Och eftersom föremål då producerades lokalt eller regionalt, så framväxte smak- och modetrender med typiskt regionala kännetecken.
• Så småningom slog industriproducerade varor igenom, och regionala skillnader började vattnas ur. Och det är nog inte relevant att tala om massproducerade vardagsvaror som uttryck för folkkonst. Men folkkonsten är inte helt död i dagens värld. Den kan dyka upp i olika former och i olika processer.
• T.ex. kan formgivare och designers inspireras av idéer och former från mer traditionella tidevarv, men omsätta dem i dagens produkter. Carolina Söderholm belyser detta i termer av hur konsthantverk och konstindustri har använt traditionella mönster inom modern textildesign; inom konstglas, med inspiration hämtat från färgstark folkkonst; textilt mode; skomode; etc. Ska vi kalla det folkkonst? Eller är det industriell design inspirerad av folkkonst?
• En annan ingång i begreppet modern folkkonst är att se hur dagens människor bearbetar de industriella produkterna och skapar en individuell syntes av gammalt och nytt. Här ger Tonie Lewenhaupt i "Harjagerströja och Armanijeans – folkdräkt kontra modedräkt" några positiva och negativa exempel på hur traditionell design kan samleva med industriella produkter. Men om det inte är fel för en individ att göra en egen variant – inspirerad av folkkonst, men transformerad – hur kan man då ondgöra sig över industrin som – i massproduktion – gör sammalunda?
• Ett rejält nyöppnat grepp ger Håkan Erixon, som i artikeln "Hot Rods" illustrerar att Hot Rod-bilar nog kan ses som ett modernt fenomen av folkkonsttyp. En industriproducerad bil byggs om för att svara mot individuell smak och preferens. Så, det som vi ofta kallar customizing kan vara ett modernt uttryck för folkkonst! Gott grepp, som vidgar traditionella ramarna för termer som folkkonst.
… Till slut är det nog så att vi snarare minns de enskilda föremål som avbildats och beskrivits i boken. Och där ger boken ett intressant urval av genrer och föremål.

–– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789187054006
Titel
Kulturen : en årsbok till medlemmarna av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige
Förlag
Lund : Kulturen
Utgivningsår
2009
Språk
Svenska