Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Icke som en annan människa : psykisk sjukdom i mötet mellan psykiatrin och lokalsamhället under 1800-talets andra hälft
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789178447602
Titel
Icke som en annan människa : psykisk sjukdom i mötet mellan psykiatrin och lokalsamhället under 1800-talets andra hälft
Författare
Riving, Cecilia
Förlag
Gidlunds förlag
Utgivningsår
2008
Omfång
318 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
145 x 215 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
510 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Under 1800-talets andra hälft skedde omvälvande förändringar inom svensk psykiatri och sinnessjukvård. Psykiatrin etablerades som medicinsk disciplin samtidigt som den institutionella vården hastigt expanderade och allt fler människor togs in på statliga hospital. Denna process var resultatet av ett möte mellan lokalsamhället och psykiatrin.

Icke som en annan människa skildrar hur föreställningar om psykisk sjukdom växte fram i mötet mellan psykiatrin och lokalsamhället under andra hälften av 1800-talet. Undersökningen bygger på ett rikt källmaterial och lyfter fram hur psykisk sjukdom definierades och avgränsades i den vetenskapliga psykiatrin, i den kliniska praktiken och i lokalsamhället. I kontakten mellan den sjukas omgivning och hospitalsläkaren skedde ett utbyte av perspektiv och värderingar som i sin tur genererade nya förståelser, nya attityder. Sjukdomsbilder formades i interaktionen mellan läkare och lekmän, i skärningspunkten mellan vetenskap och samhälle.

Hur psykisk sjukdom avgränsas, tolkas och behandlas skiljer sig åt mellan olika tidsperioder, mellan olika kulturer. Ideal, förväntningar och normer spelar stor roll för vår uppfattning av sjukdom och hälsa. Det historiska perspektivet synliggör hur gränserna förflyttas, hur sjukdomsdefinitioner förhandlas fram och förkastas i kontinuerlig interaktion mellan människor lekmän såväl som läkare.

Cecilia Riving (f. 1977) är verksam som historiker vid Lunds universitet. Icke som en annan människa är hennes doktorsavhandling.