Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Örnarnas rike

Örnarnas rike

Inbunden bok Norstedts. 1 uppl. 2007. 160 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789113016764
Titel
Örnarnas rike
Författare
Brutus Östling - Staffan Söderblom
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2007
Omfång
160 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
227 x 326 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
1230 g
Språk
Svenska
Baksidestext
På kort tid har Brutus Östling etablerat sig som naturfotograf i absolut världsklass. Hans tidigare två böcker, Mellan vingspetsarna (2005) och Pingvinliv (2006), finns idag också utgivna i England och USA.
Den här gången har Brutus Östling valt att besöka örnarnas rike. I första hand möter vi havsörn och kungsörn, men även en del andra fåglar - fiskmåsarna, ejdrarna, skogshönsen - som hör hemma i dessa mäktiga rovfåglars biotoper, där örnarna är de självklara majestäten.

Det makalösa flödet av enastående bilder med Brutus Östlings omisskännliga, alldeles unika signatur interfolieras med reflexioner kring örnen i naturen och i vårt medvetande genom historien. Så nära, så nära kommer vi.

Staffan Söderblom, författare och välkänd naturlyriker (tillika professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet) har skrivit texterna, som ibland kommenterar bilderna, ibland vidgar perspektivet och fördjupar tolkningen.

Här finns betraktelser över örnen som symbol, hämtade ur Bibeln och Homeros Illiaden men också naturhistoriska och biologiska hänvisningar till böcker som Sven Nilssons Skandinavisk fauna och 1900-talets fälthandböcker liksom citat ur Gustaf Kolthoffs Ur djurens lif från 1899.

Människans ofta självbespeglande syn på dessa magnifika rovfåglar har förändrats genom tiderna. Under 1900-talet höll först olaga jakt och sedan miljögifter på att utrota dem. Idag tackar vi det lyckade "Projekt havsörn" för att vi över huvud taget har havsörnar kvar i Sverige.

På en av bokens sidor flyger örnen som ett gudomligt tecken i skyn, på en annan upplyses vi lakoniskt om att havsörnen mäter 195-245 centimeter mellan vingspetsarna eller att den genomsnittliga åldern för fågelns botallar på östkusten är 160 år och i lappmarken 350 år! På åter andra sidor möter vi ögonblicksbilder från någon fotoexpedition och får veta en del om fotograferingens villkor. Eller hur just den här bilden kom till.