Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Ludvig Nobel: 'Petroleum har en lysande framtid!'. En historia om eldfängd olja och revolution i Baku

Ludvig Nobel: 'Petroleum har en lysande framtid!'. En historia om eldfängd olja och revolution i Baku

Inbunden bok Wahlström & Widstrand. 1 uppl. 2001. 288 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Format 24 x 17,5 cm Vikt 915 g. Inbundet blått förlagsband med vit ryggtext och skyddsomslag, rikt illustrerad med kartor och foton i sv/v och färg. INNEHÅLL: Förord, Prolog 1. Pionjärtid för nitroglycerin och olja 2. Ludvig bygger på sitt "system" 3. Ett litet paradis i Baku 4. Naftabolagets ruin är endast en tidsfråga! 5. Ny generation med Emanuel och Carl vid rodret 6. Ett eldfängt testamente 7. Vådligt stiligt liv i Baku och S:t Petersburg 8. Aningar av undergång - Den stora nydaningen 9. Bolaget i sin glans! 10. Förbannade lönnmördare och uslingar! 11. År 1909 - Jubileum och problem 12. Första världskriget - Leverera mera! 13. Revolutionen - bara ett intermezzo? samt Epilog, Personregister mm. // Skyddsomslaget har små hanteringsspår i kanterna. Bilden avser den aktuella boken. Utnyttja gärna inrikes ENHETSFRAKTEN för beställning av flera av mina böcker samtidigt. [0330]

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9146181814
Titel
Ludvig Nobel: 'Petroleum har en lysande framtid!'
Författare
Brita Åsbrink
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2001
Omfång
288 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
177 x 242 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
920 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I höst är det 100 år sedan de första Nobelprisen delades ut i Stockholm och Oslo. En stor del av Nobelprisets grundkapital kom från Naftabolaget Bröderna Nobel, ett imperium med säte i S:t Petersburg, som Alfred Nobel på 1870-talet byggde upp tillsammans med sina två bröder. På de rika oljefälten i Baku vid Kaspiska havet producerade man oljeprodukter som skickades ut över Ryssland och Europa. Till Baku kom många svenskar för att leda och utveckla arbetet och deras familjer bildade en liten koloni. I början av 1900-talet skakades Ryssland av uppror och social oro, vilket utmynnade i revolution och nationalisering av bolaget.  Brita Åsbrink är frilansande skribent och beskriver här ett fascinerande stycke, delvis bortglömd, svensk industrihistoria.