Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
DE FÖRSTA FOTOGRAFERNA – Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige
DE FÖRSTA FOTOGRAFERNA – Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige DE FÖRSTA FOTOGRAFERNA – Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige DE FÖRSTA FOTOGRAFERNA – Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige DE FÖRSTA FOTOGRAFERNA – Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige DE FÖRSTA FOTOGRAFERNA – Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige DE FÖRSTA FOTOGRAFERNA – Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige

DE FÖRSTA FOTOGRAFERNA – Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige

Inbunden bok Historiska Media. 2005. 320 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. –– ABSOLUT NYSKICK, oläst! – Obet. ytmärken på skyddsomslaget. – Se fler bilder! –– Världen togs med överraskning när Daguerre i januari 1839 avslöjade att han kunde fixera bilder i en camera obscura. Nyheten nådde Stockholm redan ett par veckor senare. Men ingen hade efterfrågat den nya tekniken och få visste vad den skulle användas till.

• En handfull personer såg till att fotokonsten kom till Sverige och alla hade sina egna skäl: bokhandlaren Bonnier, ministern Löwenhielm, kryddhandlaren Jacobsson, den franske affärsmannen Neubourg. Men det blev löjtnanten Lars Benzelstjerna som under årslånga resor spred fotokonsten över hela Sverige.

• I De första fotograferna får vi följa Benzelstjerna på hans resa genom Sverige. Inledningen av 1840-talet är en banbrytande period i fotokonstens historia, men också i Sveriges historia. Landet är i full färd med att förvandlas från bondesamhälle till en industrialiserad nation. Boken är lika mycket en fascinerande kulturhistoria från dåtidens samhälle som en beskrivning av rent fototekniska termer.

• Vår tidiga fotohistoria är tyvärr bildlös. De pionjärer som introdu-cerade fotokonsten har lämnat få daguerrotyper efter sig. I stället återfinns deras avtryck som annonser eller redaktionella notiser i dåtidens tidningar. Det är utifrån dessa samtida dokument som Björn Axel Johansson bygger sin skildring, en intressant och ofta rolig läsning.

• Björn Axel Johansson är informationschef vid Statens Historiska museum i Stockholm. Han har tidigare varit nyhetsjournalist på dagstidningar, TT och Sveriges Radio. –– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789185057733
Titel
De första fotograferna : introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige
Författare
Björn Axel Johansson
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2005
Omfång
320 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
157 x 230 mm Ryggbredd 25 mm
Vikt
672 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Världen togs med överraskning när Daguerre i Paris den 9 januari 1839 avslöjade att han kunde fixera bilder i en camera obscura. Nyheten nådde Stockholm ett par veckor senare. Storstilat överlämnade den franska staten uppfinningen till världen i augusti 1839 smattrade de franska fanorna stolt i vinden och kunskapen om daguerreotypin spreds snabbt. Ingen hade efterfrågat den nya tekniken och få visste vad den skulle användas till.

En handfull personer såg till att fotokonsten kom till Sverige och alla hade sina egna skäl: bokhandlaren Bonnier, generalen och ministern Löwenhielm, kryddhandlaren Jacobsson, kostymordinatören Mannerhjerta, dekormålaren Müller och den franske affärsmannen Neubourg. Men Stockholms förste yrkesfotograf, löjtnanten och den tidigare främlingslegionären Lars Benzelstjerna, blev den som under årslånga resor spred fotokonsten över hela Sverige. Han besökte 184142 Söderköping, Norrköping, Linköping, Motala, Vadstena, Jönköping, Eksjö, Vimmerby, Västervik, Visby, Kalmar, Borgholm, Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Kristianstad och Helsingborg.

Vår tidiga fotohistoria är bildlös. De pionjärer som introducerade fotokonsten har lämnat få daguerreotyper efter sig. I stället återfinns deras avtryck som annonser eller redaktionella notiser i dåtidens tidningar. Och där berättas om deras drivkrafter, affärsmodeller, marknadsföringsmetoder och nätverk i ett glest befolkat rike som stod på tröskeln till den industriella revolutionen. Många av daguerreotypins föregångsmän ägnade sig åt fotokonsten bara under en kortare period av sina liv för att senare övergå ibland återgå till någon annan verksamhet medan deras pionjärinsatser snabbt förbleknade för att till slut glömmas bort.

Björn Axel Johansson är informationschef vid Statens historiska museum i Stockholm. Han har bl.a. varit nyhetsjournalist på dagstidningar, TT och Sveriges Radio och frilansande dokumentärfilmare och teveproducent för SVT. Under 1980-talet specialiserade han sig på undervattensprogram och marinarkeologi och har haft uppdrag för BBC och National Geographic. Han har bl.a. skrivit en dokumentärroman om den svenska emigrationen till Fijiöarna, Människoslukarna, 1978, och varit redaktör för Regalskeppet Kronan, 1985.

* Det finns ingen bok i ämnet tidigare

* Författaren skriver även om 1800-talets samhälle och vardagsliv

* Välskriven och lättläst