Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Fritt fall : spelet om Swedbank

Fritt fall : spelet om Swedbank

Häftad bok. Ekerlids. 1 uppl. 2010. 348 sidor.

Mycket gott skick. Veck på främre omslaget, annars i nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789170922152
Titel
Fritt fall : spelet om Swedbank
Författare
Forsberg, Birgitta
Förlag
Ekerlids
Utgivningsår
2012
Omfång
347 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
135 x 210 mm Ryggbredd 22 mm
Vikt
470 g
Språk
Svenska
Baksidestext
När Jan Lilja, chef för Swedbanks Treasury, tidigt måndagen den femtonde september 2008 tog hissen upp till våning åtta på Regeringsgatan 13 i Stockholm visste han redan att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers
skulle gå omkull under dagen. Vad han inte visste var att Swedbank nästan skulle dras med i fallet. Swedbanks arbetande ordförande Carl Eric Stålberg och koncernchef Jan Lidén hade spelat högt. Plötsligt befann sig banken i
fritt fall.
Stålberg och Lidén hade jagat tillväxt och höga vinster i Baltikum och Ukraina. Snart skulle Lettland och Ukraina kollapsa. Ovanpå allt detta satt Swedbank och lånade upp pengar på korta löptider mitt i en finanskris.
Den femtonde september 2008 tystnade telefonerna på Swedbanks treasuryavdelning. Interbankmarknaden där Swedbank, och alla andra banker, lånade pengar var död. För en bank med kort upplåning kunde det betyda slutet.
Varje dag satt nu Jan Lilja med långa listor på utflöden och inflöden av pengar. De visade hur mycket pengar det fanns kvar innan banken skulle gå omkull.
Banken var i akut behov av hjälp och fick det. Riksgälden, Riksbanken och regeringen lanserade det ena räddningspaketet efter det andra.
Tjänstemännen och politikerna betonade att de hjälpte hela branschen, inte en enskild bank. Men sanningen var den att de framför allt hjälpte Swedbank.
Utan svenska skattebetalares hjälp hade Swedbank gått i konkurs. En sanning som tystades ner från alla håll. Här är historien om krisen i Swedbank.