Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Praktisk juridisk metod

Praktisk juridisk metod

Inbunden bok. I.B.A. Institutet för Bank- och Affärsjuridik. 6 uppl. 2010. 235 sidor.

Gott skick. Överstrykningar med markeringspenna. Hylla VL41.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789197603843
Titel
Praktisk juridisk metod
Författare
Bert Lehrberg
Förlag
I.B.A. Institutet för Bank- och Affärsjuridik
Utgivningsår
2010
Omfång
235 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
Detta är en grundläggande läro- och handbok i juridisk problemlösning. Boken ger dock inte bara de traditionella kunskaperna om rättskälleläran etc. Som enda bok i Sverige lär den också ut de metoder för juridisk problemlösning som utmärker hur skickliga och framgångsrika jurister jobbar, men som ofta inte lärs ut aktivt vid universitet och högskolor. Boken är därför en oundgänglig resurs på alla nivåer av juridisk utbildning och praktik.

Boken utgår från en sexstegsmetod och utvecklar de kunskaper som metoden kräver om bland annat konsten att identifiera och systematisera juridiska problem, rättssystemet, juridikens ämnesindelningar, den juridiska tvistelösningsmodellen, juridikens begrepp, de olika rättskällorna och juridikens värderingar.

Boken är i denna sjätte upplaga uppdaterad och omarbetad. Dispositionen har ytterligare anpassats till sexstegsmetoden. Bland annat avsnitten om att identifiera jurdiska problem, om tolkning av rättskällor i allmänhet och om supplerande rättskällor har utvidgats.

Boken är skriven som lärobok för introducerande kurser i juridik och för att följa juridikstudenten genom utbildningen och i hans yrkeskarriär. Den kan också vara av värde för yrkesverksamma jurister och för andra intresserade.

Mycket av det som står i boken kan nämligen läsas med ett större eller mindre djup. En formulering som ger nybörjaren en grundläggande instruktion ger därför ofta samtidigt den avancerade tillämparen ett svar på en svårbedömd fråga. Detta är möjligt därför att merparten av juristutbildningen, liksom allt praktiskt arbete med juridisk problemlösning, i grunden handlar om en tillämpning av ett begränsat antal metoder.

Lösningen av svåra juridiska problem kräver alltså inte några nya metoder; metoderna är bara mer eller mindre lätta att tillämpa beroende på den situation där de skall tillämpas. Därför är det viktigt att ibland gå tillbaka till den grundläggande metodbeskrivningen för att kontrollera att man fortfarande gör alltid rätt.

Bert Lehrberg är lärostolsprofessor i civilrätt vid Uppsala universitet, där han i sin undervisning fokuserar på den praktiska juridikens metodfrågor, och har tidigare varit professor i bankrätt. Han är också verksam som skiljeman och konsult i affärsjuridiska frågor.