Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Läkande trädgårdar

Läkande trädgårdar

Natur och Kultur/LTs förlag. 2003. Inbunden, med skyddsomslag.

Nyskick. Kort förnamn i blyerts. Frakt 45 kr tillkommer (Postens kartong, B-post). OBS! Endast inom Sverige.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9127354911
Titel
Läkande trädgårdar
Författare
Norfolk, Donald
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2003
Omfång
288 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
622 g
Språk
Svenska
Baksidestext
En informativ och trivsam vandring genom olika epokers syn på odling och trädgårdens olika roller. Poeter och filosofer funderar kring trädgårdens själ. Andra konstaterar att trädgårdar i alla tider använts till annat än odling av grönsaker, medicinalväxter och fruktträd – att man mycket tidigt insåg trädgårdens läkande inflytande på människans fysiska och psykiska hälsa.

Författaren redogör bl a för hur vi uppfatttar den böjda linjen som vänlig och inbjudande (ingen spontan stig är t ex rak) och att stadsmiljön med sina raka linjer stressar oss mer än vi inser. En annan orsak är det faktum att vi dagligen möter alltför många helt främmande människor. I grottåldern var grannskapets ca 200 människor hela den folkmängd man mötte under sin levnad, i dag möter vi betydligt fler varje dag på vägen till arbetet. Vi behöver alla en egen sfär och det lugn som t ex en trädgård ger.
Donald Norfolk har varit läkare i många år och tycker sig ha sett en skillnad mellan sina patienter. De "gröna", trädgårdsodlarna, verkade vara både lugnare och mer filosofiska inför sina hälsoproblem än andra. Storleken på odlingen spelar ingen roll. Balkonglådan och blomkrukan är också en kreativ utmaning som ger såväl skönhet för ögonen som arbete med händerna.
I slutet av 1700-talet upptäcktes det att vistelse i trädgård eller park var lugnande för patienter på sinnessjukhus och att de som fick arbeta ute inte behövde lika mycket medicin som de andra. Nu har forskning visat att patienter som ser ett träd från sitt sjukrum tillfrisknar snabbare än de som har en vägg eller en tavla att titta på.
I dag återupptäcks trädgårdens helande förmåga. Nu skapas anläggningar för konvalescenter och dementa, t ex Sinnenas trädgård vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Och de ger resultat. Dementa får bättre minne och långtidssjuka tillfrisknar snabbare av att påta med växter.
Särskilt intressant för intresserade av vård och hälsofrågor, stads- och landskapsarkitekter, kulturhistoriskt och allmänfilosofiskt intresserade.

Översättning Doe Mena-Berlin

Donald Norfolk är osteopat och medlem av The Royal Society of Health. Han är en flitig föredragshållare i hälsofrågor både hemma i England och i andra delar av Europa.

Lars Krantz, mångårig trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård i Stockholm, har skrivit förordet.