Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tjänstekvinnans son. En själs utvecklingshistoria (1849-1867)

Tjänstekvinnans son. En själs utvecklingshistoria (1849-1867)

Albert Bonniers Förlag 2004. Inbunden med skyddsomslag, 219 sidor, 450 gram.

Nyskick.
Bokomslag Tjänstekvinnans son

Tjänstekvinnans son, Ensam 1951


"Mina skrifter är jag"



"En författare är endast en referent af hvad han lefvat", skriver Strindberg i ett brev till Siri von Essen och Carl Gustaf Wrangel redan 1875. Strindberg förblev sitt motto trogen hela livet, trots kriser och estetiska nyorienteringar. Att självbiografiska verk intar en viktig plats i Strindbergs litterära produktion, liksom att han i stor utsträckning utnyttjade egna erfarenheter i sina romaner och dramer är väl allmänt bekant. Det har till och med hävdats, inte utan skäl, att Strindberg iscensatte sitt liv i enlighet med sina litterära planer.




Så menar t ex Olof Lagercrantz i sin biografi att Strindberg arrangerat Infernokrisen (ca 1894-1896) för att få material att skriva om. I vart fall tycks det inte ens för Strindberg själv alltid varit klart om hans dikt fått näring av hans liv eller tvärtom. I ett ofta citerat brev till författaren Axel Lundegård skriver han i november 1887:



"Det förefaller mig som om jag går i sömnen; som om dikt och lif blandats. Jag vet inte om Fadren är en dikt eller om mitt lif varit det; men det tyckes mig som om detta i ett gifvet snart stundande ögonblick skulle komma att gå upp för mig, och då ramlar jag ihop antingen i vansinne med samvetsqval eller i sjelfmord. Genom mycken diktning har mitt lif blifvit ett skugglif; jag tycker mig icke längre gå på jorden utan sväfva utan tyngd i en atmosfer icke af luft utan af mörker. Faller ljus in i detta mörker så dimper jag ned krossad!"


Strindbergs självbiografiska projekt omspänner större delen av hans författarskap. I ett brev till sin tyske översättare Emil Schering (13 juni 1904) ber han honom att ge ut följande verk i en volym under titeln Tjänstekvinnans son:



1. Tjensteqvinnans Son
2. I Jäsningstiden
3. I Röda Rummet
4. (4e delen av samma, i manuskript hos Bonnier)
5. Die Beichte eines Thoren [En dåres försvarstal]
6. Karantänmästarens Andra Berättelse (Ur Fagervik och Skamsund)
7. Inferno.
8. Legender.
9. Ensam.
10. Ockulta Dagen [felskrivning för Ockulta dagboken], sedan 1896.
11. Korrespondens, bref.
Det är mitt enda monument jag begär: ett svart träkors och min historia!

Tjänstekvinnans son



Strindberg skrev sin självbiografiska roman vid 37 års ålder. I enlighet med det naturalistiska programmet ville han skriva en vetenskaplig roman, i beaktande av historia, psykologi och samhällsfrågor. I ett brev till sin förläggare betonade han "att detta är ett försök att emancipera litteraturen från konsten. Att det ej är mémoires eller confessions; att jag blott tagit liket av den person jag bäst känt och läst anatomi, fysiologi, psykologi, historia på kadavret."

Självbiografin består av fyra delar: 1. Tjänstekvinnans son, som behandlar Johans (Strindberg hette Johan August i förnamn) barndom och ungdom fram till studente

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100105503
Titel
Tjänstekvinnans son
Författare
Strindberg, August
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2005
Bandtyp
Kartonnage
Språk
Svenska
Baksidestext