Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Adams arv. Häftad

Adams arv. Häftad

Bokförlaget Thoren & Lindskog 2012.Häftad, danskt band med inviksflikar, 395 sidor,. 465 gram.

Nära nyskick. När man dryftar minnesdiskurserna i den tyska efterkrigslitteraturen brukar man tala om första, andra och tredje generationens olika sätt att berätta om och dokumentera Förintelsen och nazisttiden. I Sture Packaléns utmärkta studie ?Tyska minnesgemenskaper? redogörs också för tyskjudiska författares förhållande till och konflikt mellan sin tyska och judiska identitet. Att det först hos den tredje generationens berättare ?tycks vara möjligt att se tydliga tecken på en övervinnelse av de psykologiska följderna av Förintelsen?, är Astrid Rosenfeld (född 1977) ett slående exempel på.

Hennes debutroman från 2011, ?Adams arv?, har blivit en stor läsarsuccé i Tyskland, har redan översatts till en mängd språk och finns nu i Jörn Lindskogs svenska översättning. Enligt det lilla förlaget föregicks utgivningen av en ?hård kamp med ett annat svenskt förlag? om översättarrättigheterna, och det är bara att gratulera till vad som har goda förutsättningar att bli en riktig storsäljare.

?Adams arv? är en på många vis förtjusande roman, en bladvändare som utan problem läses klart på två dagar trots de 400 sidorna. Den är uppdelad i två avgränsade delar, där den första skildrar barnet och ynglingen Eddys turbulenta och halvt dysfunktionella liv i 80- och 90- talens Berlin.


Av sin mormor får han ständigt höra hur lik han är hennes svåger och den judiska familjen Cohens svarta får Adam, som när kriget var ungt valde att stanna kvar när de andra familjemedlemmarna flydde till England. ?Adams ögon, Adams mun, Adams näsa?, lyder mantrat som förföljer Eddy, och när han på mormors vind småningom upptäcker en bunt papper, som visar sig vara denne Adams gamla brevanteckningar som aldrig nådde sin rätta mottagare, korsas deras historier.

Romanens andra del utgörs så av dessa anteckningar och Adams egna skildringar av sina öden och äventyr i Berlin under 30- och 40-talen. Även han influeras framför allt av sin kloka, orädda och dominanta mormor, som lär honom allt i livet utom att vara försiktig. Detta leder bland annat till att han, en jude, mitt under kriget och med ett falskt tyskt pass beger sig till det av nazisterna ockuperade Polen för att där söka efter Anna, en deporterad ung kvinna som han nyligen förälskat sig i.

Rosenfeld snickrar ihop sina enkla klara meningar och rappa dialoger med säker hand, och man bedåras såväl av romanens svarta komik som av de oöverträffliga personporträtten. Det lätta anslaget är dock inte helt okomplicerat, i synnerhet inte i de avsnitt som rör själva judeförföljelsen. Här befinner sig det fria fabulerandet och den fullkomligt osannolika intrigen stundtals alltför långt borta från de historiska realiteterna för att helt kunna passera som etiskt klädsamma.

Läsningen störs momentant också av en rad onödiga schabloner och av det konstruerade händelseförloppet. Men detta förtar i slutändan ändå inte intrycket av en

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186905088
Titel
Adams arv
Författare
Rosenfeld, Astrid
Förlag
Bokförlaget Thorén & Lindskog
Utgivningsår
2012
Omfång
394 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
127 x 191 mm Ryggbredd 34 mm
Vikt
465 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Adams arv är en energifylld och härligt komisk debut. Historien tar sin början med den åttaårige Eddy. Man vet inte mycket om hans far, hette han Sören eller Göran? Hans mor går under epitetet kvinnorörelsens antikrist och ville egentligen bara bli gravid, så vem bryr sig om fadern? Eddy får av sina morföräldrar, Lara och Moses, alltid höra hur lik han är sin morfars bror, gammelmorbror Adam. Familjen för ett kringresande liv där mammans nya man säljer falska fossiler till frustrerade hemmafruar. Eddy växer upp i det här kaoset och blir en olycklig slacker.

Efter mormoderns död hittar Eddy ett manuskript som tar honom och läsaren tillbaka till farbror Adams liv, först i 30-talets Berlin och senare i det ockuperade Polen under 40-talet. När Adam var ung, förälskade han sig i Anna – som snart försvinner i samband med de judiska pogromerna. Adams mormor tar hjälp av en hög officer i den nya naziregimen och han ser till att Adam får en ny identitet och kan ta upp sitt sökande efter Anna i Polen.

Astrid Rosenfeld är född i Köln 1977. Efter
gymnasiet tillbringade hon två år i Kalifornien innan hon flyttade till Berlin för att utbilda sig till skådespelare. När hon insåg att hon faktiskt var en ganska dålig skådespelare, bestämde hon sig för att skriva och finansierade detta genom att arbeta som castingagent, vilket inte minst märks i hennes otroliga blick för detaljer och skruvade karaktärer.

»Adams arv är en fantastisk roman som
rör läsaren både till skratt och tårar.«
Tyska bokhandlartidningen

»Astrid Rosenfeld använder tragikomikens
teknik, med massor av svart humor, för att berätta om mordet på judarna och följderna för de överlevande och efterkommande generationer.«
Deutschland Radio Kultur

»Den här boken är farlig, vansinnigt rolig och sann. Den binder samman Berlin och Warszawa, 1989 och 1933, kriminella och helgon. Adams arv är underbar.«
1Live