Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Inte en punkt : snitt i Sonnevis dikt  (R5E5)

Inte en punkt : snitt i Sonnevis dikt (R5E5)

Häftad bok. Bokförlaget Daidalos. 2018. 265 sidor.

Nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789171735508
Titel
Inte en punkt : snitt i Sonnevis dikt
Författare
Melberg, Arne
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Utgivningsår
2018
Omfång
265 sidor
Bandtyp
Danskt band
Språk
Svenska
Baksidestext
”Jag skriver, på basis av mina anteckningar, ut en ny bok” – så står det på en ensam rad i Göran Sonnevis diktsamling "Bok utan namn" från 2012. Av sammanhanget framgår att han sitter med anteckningar från 1957 till 2012 och på grundval av dessa ”skriver ut” eller kanske komprimerar en dikt på 414 sidor, sammanhållen men ändå vidöppen. Kontinuitet och koncentration men också utspridd dissemination. Sådant är hans tillvägagångssätt i hittills 18 diktsamlingar från 1961 till 2017, sammanlagt ungefär 3700 boksidor.

I denna personliga essä om Sonnevis författarskap ser Arne Melberg allt detta som en enda dikt, en fortlöpande kommentar till livshändelser och världshändelser. Till skillnad från en dagbok så går Sonnevis dikt inte kontinuerligt fram, istället vandrar den fram och tillbaka i tiden; den bearbetar ”på basis av mina anteckningar” och resultatet – komprimeringen, utskriften, bearbetningen, dikten – skall vara ett ingrepp i tiden, en öppning av tiden, en vandring i tiden. Ingen början, inget slut. Inte en punkt.

Melbergs essä gör snitt i denna väldiga dikt för att fånga något av Sonnevis poetik, hans politik och hans metafysik. Essän går dialogiskt fram: vänstersidorna utgör essäns text, på högersidorna står textexempel, frågor och kommentarer. "Inte en punkt" är det första försöket till analys av Sonnevis samlade dikt.

Arne Melberg är professor emeritus i litteraturvetenskap i Oslo och essäist. Han har på Daidalos tidigare publicerat "Resa och skriva" (2006), "Det var på Capri …"(2010, tillsammans med Enel Melberg), "Essä" (2013), "Litteratur i tid" (2015) och "Läsaren Lagercrantz" (2017).