Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 59 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Slaget om framtiden: Forskningens roll i konflikten mellan tillväxt och miljö

Slaget om framtiden: Forskningens roll i konflikten mellan tillväxt och miljö

Inbunden bok

Nyskick. Santérus Förlag | Utg. 2019 | Kartonnage. | 187 s. | 9789173591355 | Denna bok är förlagsny. | Språk: Svenska ------ Mer info: Hur kan vi skapa balans mellan ekonomisk tillväxt och en hållbar miljö? Hur påverkas framtida liv på jorden av vårt sätt att leva idag? Hur tänker vi människor kring tid och framtid och vilken roll spelar framtiden i dagens samhälle? Klimatkrisen kräver att våra samhällen omvandlas, men den hindras av nutida intressen. Det behövs kunskap, social mobilisering och kreativa lösningar för att ge kraft åt både civilsamhälle och politiska institutioner. Humanister och samhällsvetare står inför en viktig uppgift: visa att samhället inte är ett gemensamt vi som väljer framtid. Varje förändring sker i kamp mellan olika intressen som har att vinna eller förlora på att allt fortsätter som förut respektive förändras. Den som får gehör för sin bild av framtiden får makt i nutiden. Miljöforskningens roll är avgörande. Men kravet på att forskningen ska vara till nytta nu står i direkt konflikt med framtiden. Forskningsprogrammen riskerar att bli megafoner för förutbestämda idéer präglade av finansiärernas kortsiktiga intressen. Strävan efter enighet urholkar sökandet efter alternativa vägar till framtiden. Med konkreta exempel från den svenska skogsforskningen och forskningen om Arktis visar författarna att det behövs samhällsvetenskap och humaniora som står fri från dagens intressen och agendor. .Jenny Andersson är professor i ekonomisk historia och verksam vid Institut d'études politiques de Paris. Hon har också koppling till Institutet för framtidsstudier. Erik Westholm är professor em. vid institutionen för Stad och Land, SLU och i kulturgeografi vid Högskolan Dalarna. Ordförande i Kommittén för Land och Stad vid Kungliga Skogs och Lantbruksakademien (KSLA). Ingår i regeringens Vetenskapliga råd för hållbar utveckling som utgör ett bollplank för regeringen i hållbarhetsfrågor och en kontaktyta mellan regering och forskarsamhälle.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 59 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173591355
Titel
Slaget om framtiden: I gränslandet mellan forskning och politik
Författare
Andersson Jenny - Westholm Erik
Förlag
Santérus Förlag
Utgivningsår
2019
Omfång
220 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
500 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Medvetenheten om klimatförändringarna har bland annat inneburit att framtiden gjort något av en comeback i såväl politik som vetenskap. Inte sedan 1970-talet har vi talat så mycket om framtiden, efter ett par decennier som enligt många snarare präglades av en överväldigande kortsiktighet och en oförmåga att tänka kring förändringar bortom nuvarande mandatperiod och konjunkturcykel. 2000-talet har snarast präglats av en ibland uppslukande framtidsmedvetenhet, en ständigt pågående diskussion om att nuet är ohållbart och katastrofen nära. Men vår tid tycks också präglas av tankar om framtiden som står i motsats till varandra. Å ena sidan visar oss klimathotet att vi står inför väldiga problem och att själva framtiden faktiskt inte är något avlägset utan nära. Det ger en känsla av att skeenden som egentligen pågått under lång tid utan att vi ägnat dem så stor uppmärksamhet nu har blivit akuta och pressande. Å andra sidan så verkar vi också ha en omfattande förmåga att återföra denna känsla av att framtiden är ett akut problem till ett slags business as usual, där nuet snart återfår sin prioritet. I boken belyses följande: Varför det är så svårt att förstå begreppet framtid utan att först förstå varför tiden är en lika viktig dimension för mänskligt handlande som rummet? Är dagens samhällsvetenskap kapabel att ta framtiden på allvar? Rymmer inte tanken om hållbar utveckling i själva verket en djupt problematisk idé om att undvika målkonflikter mellan miljöhänsyn och tillväxt? Hur ser framtidsbilderna inom svenskt skogsbruk ut? Hur ser Sveriges politik i Arktis ut och vilka förhoppningar ställs på en framtida kontinent när isen har smält?Jenny Andersson är professor i ekonomisk historia och verksam vid Institut détudes politiques de Paris. Hon har också koppling till Institutet för framtidsstudier. Erik Westholm är professor em. vid institutionen för Stad och Land, SLU och i kulturgeografi vid Högskolan Dalarna. Ordförande i Kommittén för Land och Stad vid Kungliga Skogs och Lantbruksakademien (KSLA). Ingår i regeringens Vetenskapliga råd för hållbar utveckling som utgör ett bollplank för regeringen i hållbarhetsfrågor och en kontaktyta mellan regering och forskarsamhälle.