Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Stockholm - staden som försvann : Bilder i färg från 1950- och 60-talen

Stockholm - staden som försvann : Bilder i färg från 1950- och 60-talen

Inbunden bok Natur & Kultur. 1 uppl. 2000. 142 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9127352250
Titel
Stockholm - staden som försvann : Bilder i färg från 1950- och 60-talen
Författare
Anders Sjöbrandt - Björn Sylvén
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
2000
Omfång
142 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
873 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Här får vi följa med på fascinerande utflykter genom Stockholm som det såg ut för inte så länge sedan. Minnas Sagerska husens praktfulla fasader mot Hamngatan, återse glömda palats utefter Drottninggatan, slinka in på gården bakom huset med de gamla fröknarna, se var Cajsa Warg bodde en gång, besöka det världsberömda Vinterpalatset ... Över 150 färgbilder av märkligt hög kvalitet förmedlar ett Stockholm som i många avseenden präglades av tidigare generationers liv de småskaliga stadsrum i innerstaden som så ofta avviker från dagens. På knappa tjugo år genomgick Stockholm en omstörtande förvandling. Det var inte fråga om ett eller annat hus som försvann här utraderades kvarter efter kvarter med bostäder, verkstäder och butiker. Invanda miljöer som i den dagliga tillvaron skapat en samhörighet med staden och dess invånare var plötsligt borta. Många läsare kommer att känna igen sig i dessa bilder men de ger också nyare stockholmare möjlighet att ta del av de stadsmiljöer som stadens fäder på 1960-talet inte ansåg vara värda att bevara åt eftervärlden. Motiven från innerstaden ger oss en uppfattning om de arkitektoniska kvaliteter som gick förlorade i rivningsvågen. 26 olika fotografer bidrar. I första hand stockholmsintresserade amatörfotografer, men även professionella fotografer finns representerade liksom arkiv och museer. 90% av bilderna har aldrig varit publicerade förut. Särskilt intressant för dem som är intresserade av Stockholms historia och kulturhistoria eller av arkitektur, turister. Förord av Per Wästberg.
Anders Sjöbrandt är idégivare till boken och ansvarig för bildurvalet. Han undervisar i historia och religion vid Stockholms stads gymnasieskolor. Björn Sylvén har skrivit texterna. Han är verksam som kommittésekreterare och har medverkat som textförfattare i ett flertal skrifter inom ämnena teknikhistoria, trafik och miljö. Han är en ofta anlitad föredragshållare om det Stockholm som var.