Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Gallipoli : första världskrigets största misstag

Gallipoli : första världskrigets största misstag

Inbunden bok Bokförlaget Forum. 2005. 345 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789137126678
Titel
Gallipoli : första världskrigets största misstag
Författare
Alan Moorehead
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2005
Omfång
345 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
163 x 235 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
778 g
Språk
Svenska
Baksidestext


Gallipoliaffären har kallats första världskrigets största misstag och ett av de mest kontroversiella fälttågen i modern tid. Men vad var det egentligen som hände där nere vid Bosporen 1915?
 När första världskriget bröt ut gick turkarna efter en viss tvekan med på Tysklands sida och Ryssland blev helt avskuret från alla förbindelser med de övriga allierade genom att turkarna kontrollerade den trånga passagen mellan Svarta havet och Medelhavet. Då kom Winston Churchill, på den tiden förste amiralitetslord, på idén att man skulle försöka slå ut de turkiska befästningarna på Gallipolihalvön genom en snabb aktion från flottans sida. Sedan skulle vägen genom Dardanellerna ligga öppen, Konstantinopel skulle kunna erövras och det skulle kanske till och med vara möjligt att sätta in en stöt mot Tyskland "bakvägen" genom Turkiet och Balkan. Churchill använde hela sin övertalningsförmåga och lyckades övertyga krigsledningen. Inom ett par veckor skulle Turkiets motstånd vara brutet – till den ringa kostnaden av några slagskepp, färdiga för skrotning. Och man var ytterst nära att lyckas. Redan natten den 15 mars 1915 trodde man att turkarna var besegrade. Men när de landstigna allierade soldaterna lämnades ensamma på stranden var turkarna inte sena att ta tillfället i akt.
 Från det ögonblicket blev Gallipoliaffären en enda lång mardröm. Varje plan gick på tok, varje steg blev ett felsteg. Efter nio månaders lidanden och förluster drogs trupperna tillbaka och det verkar som en ödets ironi att reträtten var det enda som lyckades.
 Författaren har använt både privata brev och offentliga handlingar när han återskapat dramat Gallipoli, med all dess tragiska tvekan, förvirrade ledarskap och missade chanser. Skickligt balanserar han mellan det internationella politiska spelet och vardagen i skyttegravarna.
 Boken är en internationell klassiker i världskrigslitteraturen och trots att den skrevs för 40 år sedan är den alltjämt modern. En recensent i NY Times skriver: "Moorehead vet hur ett slagfält ser ut, hur det luktar och låter. Jag har aldrig läst en bättre skildring av något av världskrigen."