Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
NELL I STORMEN – En ung svenska mitt i den moderna konstens genombrott

NELL I STORMEN – En ung svenska mitt i den moderna konstens genombrott

Häftad bok Landskrona Kulturförvaltning. 1999. 58 sidor.

Nyskick. – ABSOLUT NYSKICK! – Danskt band med invikta flikar. –– Följande text från Wikipedia "Nell Walden, ursprungligen Nelly Anna Charlotta Roslund, född 29 december 1887 i Karlskrona, död 21 oktober 1975 i Bern, var en svensk konstnär, konstsamlare och författare som tillsammans med maken Herwarth Walden drev expressionisttidskriften Der Sturms galleri i Berlin under 1910- och 20-talen. Hon var en av den abstrakta konstens pionjärer. / Nell Walden växte upp som det äldsta av fem barn i en prästfamilj i Skåne. Familjen flyttade 1903 till Landskrona där fadern Frithiof Roslund tillträdde som kyrkoherde. Nell stannade kvar hos morföräldrarna i Trelleborg och tog 1904 examen från Trelleborgs Elementarskola för Flickor. Året därpå påbörjade hon musikstudier i Lund, vilka avslutades med att hon avlade organistexamen i Växjö 1908. Sommaren 1907 var hon i Lübeck för språkstudier och våren 1909 reste hon tillsammans med systern Stina till Berlin för musikstudier. Hon förlovade sig 1910 med arkitekten Folke Bensow. De gjorde en gemensam studieresa till Berlin, Dresden och Prag samma år. I hemstaden Landskrona deltog hon i Tyska klubbens sammankomster och fick på så vis kännedom om den avantgardistiska tidskriften Der Sturm och dess utgivare Herwarth Walden (1878-1941, ursprungligen Georg Lewin).

Nell Walden bröt förlovningen med Bensow och flyttade till Berlin för att bli guvernant i en svensk-tysk familj 1911. Där återupptogs kontakten med Herwarth Walden och de gifte sig i London 1912. Nell Walden var en nyckelperson i Der Sturms internationella nätverk av verksamheter och kulturutövare. Hon bidrog till det ökande intresset för bildkonst i tidskriften Der Sturm och drev tillsammans med Herwarth Walden Der Sturms galleri i Berlin. Galleriet var ett ledande utställningsforum för expressionism, futurism, kubism och konstruktivism i Tyskland under 1910- och 20-talen. Under 1913 reste paret Walden till ett flertal europeiska städer för att träffa modernt inriktade konstnärer och samla verk till den stora internationella utställningen Erster Deutscher Herbstsalon, som öppnade i Der Sturms regi i september 1913. I utställningen visades omkring 360 konstverk av ett åttiotal konstnärer såsom exempelvis, Wassily Kandinsky, Gabriele Münter, Sonia Delaunay-Terk, Umberto Boccioni, Marc Chagall, Jacoba van Heemskerck och Paul Klee. Mellan 1912 och 1923 var Nell Walden med och arrangerade ett tjugotal vandringsutställningar i de skandinaviska länderna i Der Sturms regi


Nell och Herwarth Walden i parets gemensamma bostad på Potsdamer Strasse 134a, Berlin, år 1916. I bakgrunden syns målningarna Dreieinhalb Uhr (1911) och Fliegende Kutsche (1913) av Marc Chagall ur Nell Waldens konstsamling.
Nell Walden började måla som autodidakt 1915. Från 1916 studerade hon måleri för Lothar Schreyer, Rudolf Bauer och ..." –– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
916308144X
Titel
Nell i stormen : en ung svenska mitt i den moderna konstens genombrott
Förlag
Landskrona : Landskrona Kulturförvaltning
Utgivningsår
1999
Språk
Svenska