Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Fänrikens marknadsminne : finska kriget 1808-1809 och dess följder i eftervärldens ögon

Fänrikens marknadsminne : finska kriget 1808-1809 och dess följder i eftervärldens ögon

Inbunden bok Bokförlaget Atlantis. 1 uppl. 2009. 434 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nyskick. stämplad inuti. Portot gäller oavsett antal böcker. - - Historiker från Sverige och Finland lyfter fram det som band samman det svenska riket och sådant som verkade splittrande. Flera uppsatser belyser förhållanden och processer i de två nya politiska enheter som bildades 1809, med betoning på den östra riksdelen. För jämförelsens skull ingår också en uppsats om Norge inom den oldenburgska staten, som i likhet med Sverige var ett maritimt välde. Boken diskuterar de olika statstyperna konglomeratstat, enhetsstat och nationalstat samt hur integrering och unifiering tog sig uttryck inom dessa. Hur uppfattades rikets delar och helheter? När upphörde Sverige att uppfatta sig som en stormakt? Drömmen om en återförening av Finland och Sverige var anmärkningsvärt seglivad efter 1809 och kom till ytan vid lämpliga politiska konjunkturer. Nationell identitet och självbilder både före och efter den smärtsamma riksdelningen behandlas också, liksom gränser mellan det svenska och det finska, centrum och periferi och mellan överhet och undersåtar.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173533010
Titel
Fänrikens marknadsminne : finska kriget 1808-1809 och dess följder i eftervärldens ögon
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
2009
Omfång
434 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
172 x 233 mm Ryggbredd 38 mm
Vikt
1036 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Maktens mosaik är en antologi om det svenska riket under perioden 15001800. En dåtida regent var inte sällan kung på olika villkor i de enheter som ingick i hans rike. Han riskerade i princip att hamna i krig med sig själv. Historiker från Sverige och Finland lyfter fram det som band samman det svenska riket och sådant som verkade splittrande. Flera uppsatser belyser förhållanden och processer i de två nya politiska enheter som bildades 1809, med betoning på den östra riksdelen. För jämförelsens skull ingår också en uppsats om Norge inom den oldenburgska staten, som i likhet med Sverige var ett maritimt välde. Boken diskuterar de olika statstyperna konglomeratstat, enhetsstat och nationalstat samt hur integrering och unifiering tog sig uttryck inom dessa. Hur uppfattades rikets delar och helheter? När upphörde Sverige att uppfatta sig som en stormakt? Drömmen om en återförening av Finland och Sverige var anmärkningsvärt seglivad efter 1809 och kom till ytan vid lämpliga politiska konjunkturer. Nationell identitet och självbilder både före och efter den smärtsamma riksdelningen behandlas också, liksom gränser mellan det svenska och det finska, centrum och periferi och mellan överhet och undersåtar.