Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Minne och myt. Konsten att skapa det förflutna.

Minne och myt. Konsten att skapa det förflutna.

Inbunden bok Vägar till Midgård, 5. Nordic Academic Press. 2004. 221 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Pappbd. Innehåll: Tio forskare diskuterar frågor som berör hur ett samhälles historia formas och förmedlas. Olika språk - olika berättelser? ; Om kognitiva och kommunikativa konsekvenser av språklig mångfald / Sven Strömqvist. Från jordbävning till byggnadsgrund ; Mytiska inslag i minnet av Förintelsen / Max Liljefors. Hjältar, kungar och gudar ; Reception av bibliska element och hjältediktning i en hednisk värld / Jörn Staecker. Minnet och glömskan av de döda i Skateholm / Liv Nilsson Strutz. Minnesmakarnas verkstad ; Om vikingatida bruk av äldre gravar och begravningsplatser / Tore Artelius. Jernets fødsel og dødens stål ; Rituell bruk av bein / Terje Gansum. Med draken som vakt ; Gotlands stengrundsbebyggelse som minne och myt / Kerstin Cassel. Landskap och plats mellan minne och myt / Karin Sjögren. Storsjöodjurets arkeologi, biologi och mytologi / Stig Welinder. Träd och trädgårdar som minne och myt / Allan Gunnarsson.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9189116755
Titel
Minne och myt : konsten att skapa det förflutna
Förlag
Nordic Academic Press
Utgivningsår
2004
Omfång
221 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
155 x 228 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
494 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vad har Ground Zero i New York gemensamt med gravar från jägarstenåldern i södra Skåne? Vad har ett träd som stod vid barndomshemmet gemensamt med husgrunder av sten från yngre järnåldern? De till synes väsensskilda företeelserna spelar alla en roll i skapandet av kollektiva minnen. I Minne och myt - konsten att skapa det förflutna diskuterar tio forskare frågor som berör hur ett samhälles historia formas och förmedlas. I boken får vi möta en rad exempel på hur det förflutna skapats under olika tidsperioder. Vi får följa hur minnen och myter gestaltas i bilder, byggs in i hus eller monument och förmedlas i rituella handlingar. Mångfalden av material och tolkningar ger bidragen i boken en mängd varierande perspektiv. Det centrala temat som återkommer är det förflutnas betydelse för människor, och slutsatsen att det förflutna är ett samhälles gemensamma skapelse.