Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
101 historiska myter

101 historiska myter

Inbunden bok. Historiska Media. 2011. 221 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186297220
Titel
101 historiska myter
Författare
Persson, Åke
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2010
Omfång
221 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
144 x 216 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
367 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Rolig presentbok för vetgiriga!

Trodde du att Julius Caesars sista ord var: Även du min Brutus? Att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa? Att järnkorset uppfanns av nazisterna? Att Egyptens pyramider byggdes av slavar? Eller att det var Columbus som upptäckte Amerika? Det är du inte ensam om. Med 101 historiska myter i bokhyllan kan du briljera vid nästa middagsbjudning, svara rätt på kniviga historiefrågor, eller helt enkelt bara skaffa dig nya kunskaper.

Det finns många händelser i världshistorien som är vedertagna sanningar som man tar för givna. Men i själva verket är många av dem felaktiga. I generation efter generation har de berättats vidare och av någon anledning har vi valt att tro på dem. Ibland ligger historien nära sanningen och då är det lätt att förstå att man har velat dramatisera händelsen eller utsagan. Men ibland är det långt mellan verklighet och myt och då är mytens uppkomst lika spännande som själva myten.

I 101 historiska myter berättar historikerna och journalisterna Åke Persson och Thomas Oldrup om de 101 mest välspridda historiska myterna, hur de uppkom samt hur verkligheten egentligen såg ut. Myterna är både internationella och nationella, och härstammar från många olika tidsperioder, till exempel antiken, medeltiden, stormaktstiden och modern tid. De handlar om ryktbara personligheter: Karl XII, Adolf Hitler, Jesus, Kleopatra, Einstein, Napoleon, Cajsa Warg, heliga Birgitta med flera. Om välkända händelser: andra världskriget, Vasaloppet, tåget över Bält, Woodstockfestivalen, amerikanska inbördeskriget. Om världsberömda ting och platser: hakkorset, potatisen, Egyptens pyramider, Colosseum, rymdfärjor, skotska kiltar, romerska togor, vikingahjälmar. Och mycket mycket mer. 101 historiska myter har en given plats i bokhyllan för alla kalenderbitare, historieintresserade och besserwissrar.

Pressröster om boken:

»101 historiska myter är riktigt god och solid populärhistorisk underhållning, som blir desto mer intressant eftersom den både avlivar myter och förklarar deras uppkomst. Boken är en liten bibel för historieintresserade besserwissers.» Barometern

»Boken är koncis och underhållande och synnerligen lämplig som kvällslektyr, då varje myt avhandlas på två sidor.[ ]Boken ger tveklöst mycket allmänbildning.» Ölandsbladet

»Här märks det att författarna är journalister. Det är rappa och koncentrerade skildringar. Men ändå anser jag att de utan att fuska får med det viktigaste och i de flesta fall får de med pudelns kärna det vill säga lösningen.[ ]höjer ens allmänbildning högst avsevärt. » Arvika Nyheter

»Språket i det myter som skildras är såväl lättillgängligt som spänstigt och författarna verkar själva ha fascinerats av livskraften i många av de myter de skildrar. » BTJ

Åke Persson, född 1962, är journalist och författare. Han har jobbat på flera av Sveriges största dagstidningar och hörs ofta i radio. Han har varit redaktör för tidningarna Allt om Historia , Levande Historia och Tidningen VI. År 2004 gav han ut boken Charter - så funkar det!

Åke har bott längre perioder i Frankrike, Italien och Marocko. Idag bor han i Stockholm och är redaktionschef på tidningen PROpensionären.

Thomas Oldrup är historiker och redaktör för de danska versionerna av tidskrifterna Allt om Historia och Militärhistoria. Han har publicerat många artiklar och flera barn- och ungdomsböcker. I våras debuterade han som skönlitterär författare för en vuxen publik i Danmark. Thomas bor i Köpenhamn.