Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kvinnorna i Nya Sverige

Kvinnorna i Nya Sverige

Inbunden bok.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Natur och Kultur 2000. 179 sidor. Illustrerad med fotografier och äldre bildmaterial. Förlagets pappband med skyddsomslag.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9127081478
Titel
Kvinnorna i Nya Sverige
Författare
Åberg, Alf
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
2000
Omfång
178 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
447 g
Språk
Svenska
Baksidestext
När rikskanslern Axel Oxenstierna 1637 tog initiativet till kolonin Nya Sverige i Nordamerika var hans tanke att fylla området med tobaksodlare och bönder och skapa ett svenskt samhälle. Det gick som han önskade. Det tog visserligen lite tid innan svenskar och finnar i någon större utsträckning vågade sig över det okända havet och börja odla i den amerikanska vildmarken.
Med sig på resan till Nya Världen hade bönderna hustrur och barn, husdjur och jordbruksredskap. Kvinnorna är svåra att hitta i de officiella akterna, men en amerikansk forskare, Peter Strebbins Craig, har under sina genealogiska forskningar funnit många uppgifter om dem. Goda bidrag lämnar också Linnélärjungen Pehr Kalm som vid 1700-talets mitt vistades i den gamla svenska kolonin. Svenska präster, som under 1700-talet verkade i de svenska kyrkorna i Amerika, hade ofta mycket att berätta efter återkomsten.
Alf Åberg skriver att kvinnorna fick en central roll i Nya Sverige. Som hustrur till bönder födde och uppfostrade de barnen, som ofta var många. De svarade för ordningen i hemmet och ladugården och spann och vävde och vårdade sina trädgårdar. De lärde sig mycket av de kringboende indianerna och visade stor självständighet mot sina män. Tidigt tog de djupa intryck av det unga amerikanska samhället av vilket de så småningom blev en del.

Alf Åberg är professor och tidigare chef för Krigsarkivet i Stockholm. Han har medverkat i TV- och radioprogram och skrivit tidningsartiklar och ett stort antal böcker i historiska ämnen. På Natur och Kultur har han tidigare utgivit bl a Vår svenska historia (1978), När svenskarna upptäckte världen (1981), Svenskarna under stjärnbaneret (1994) och Karolinska kvinnoöden (1999).